DAVANT DEL JUDICI DEL PROCÉS

El PDECat qualifica els presos independentistes d'«herois per sempre»

Bonvehí promet una llista única de l'independentisme per a les europees

undefined46799050 el president del pdecat  david bonveh   en un moment previ a190202131818

undefined46799050 el president del pdecat david bonveh en un moment previ a190202131818 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del PDECat, David Bonvehí, ha afirmat aquest dissabte que els sobiranistes presos “seran herois per sempre més” dels quals els catalans s’han de sentir “orgullosos”, i ha dit que encararan el judici “amb actitud de victòria i de denúncia de l’Estat”.

Així s’ha expressat Bonvehí en la intervenció oberta als mitjans que ha fet en la reunió extraordinària del Consell Nacional del partit que s’ha celebrat a l’Hospitalet, en ple debat intern sobre la seva relació amb la Crida Nacional per la República i la confecció de les llistes per a les eleccions municipals de maig.

Bonvehí ha assegurat que el PDeCAT es presentarà a les eleccions europees "amb totes les conseqüències" i "sigui quina sigui la fórmula", encara que aquesta qüestió "ha de ser objecte d’uns dies més de reflexió" i la decisió final no la prendrà només la direcció sinó també el consell nacional i la militància.

La "llista somiada i ideal" de Bonvehí seria una de conjunta de totes les forces independentistes i del nacionalisme perifèric de l’Estat, una idea que, malgrat que partits com ERC ja han rebutjat de ple el PDeCAT no "vol deixar morir fàcilment". 

Presentar-se amb el PNB

També s’ha referit a l’opció de presentar-se al costat del Partit Nacionalista Basc (PNB), formació amb la qual el PDeCAT ja en el passat ha fet "moltes coses" i que "entén la situació a Catalunya".

Encara així, ha explicat Bonvehí, el partit ha aprovat aquest dissabte un reglament de cara a aquests comicis que aplicarà "fins a les últimes conseqüències": “Els candidats elegits hauran de formar part d’aquesta proposta que farem per a Europa", ha advertit.

En relació amb les municipals, el president del PDeCAT ha explicat que el partit "s’ha reafirmat en la necessitat de continuar amb tots els processos interns". També ha insistit que "fa un any que s’hauria d’haver investit" Carles Puigdemont com a president de la Generalitat –ja que va ser deposat per l’aplicació del 155–, en clara crítica a ERC i al president del Parlament, Roger Torrent.

I va reiterar la seva negativa als Pressupostos Generals de l’Estat, llevat que es convoqui una mesa de negociació bilateral amb observadors independents.

“Arbitrarietat”

Bonvehí ha explicat que fa uns dies va visitar els encausats amb la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, i ha denunciat que els judicis, que començaran el dia 12 de febrer, “són un autèntic escàndol” que, quan s’analitzi “en termes històrics, amb més distància”, es comprendrà que és “molt més greu” del que ja sembla.

Ha considerat, no obstant, que aquesta causa judicial representa “una gran oportunitat per denunciar l’arbitrarietat i la vulneració de drets” per part de l’Estat, una actuació que ha indicat que avui es dirigeix contra l’independentisme però que en el futur pot afectar “qualsevol demòcrata”. Per això, Bonvehí ha cridat la seva formació a “explicar la veritat” del que ha passat.

Notícies relacionades

Malgrat el judici als líders independentistes, ha avisat el president del PDECat, el seu partit ha de continuar lluitant “per conquistar la llibertat i que un dia es pugui celebrar el referèndum d’independència definitivament”.

“I que es puguin aconseguir el màxim de llibertat i garanties”, ha afegit: “Un dia farem el referèndum, el guanyarem i això mai més tornarà a passar”, ha assegurat.