ELS PREPARATIUS DEL JUDICI

Els presos per l'1-O, veïns de Rato i Bárcenas

Els polítics independentistes comparteixen un «mòdul de respecte» de Soto del Real amb tres condemnats pel 'Gürtel' i set per les 'targetes black'

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mòdul 10 de la presó de Soto del Real, on divendres van ingressar els set presos independentistes homes, és un dels cinc mòduls “de respecte” d’aquest centre penitenciari. Se’ls va batejar així per acollir reclusos poc conflictius que firmen una espècie de contracte amb normes i compromisos sobre el manteniment de les dependències i s’impliquen en tasques com la cura dels espais comuns o l’organització d’activitats. Però amb el pas del temps i dels innombrables escàndols de corrupció, aquest mòdul 10 ha reunit un bon grapat dels que es coneixen com a delinqüents ‘de coll blanc’. Entre aquests, dos dels nous 17 veïns de cel·la dels polítics presos per l’1-O seran dos autèntics símbols de la corrupció: Rodrigo Rato i Luis Bárcenas.

L’internament a les presons madrilenyes es va fer a través del mòdul d’ingressos, on van ser identificats, els van prendre les empremtes i es van sotmetre a registre els seus béns personals. Allà van ser reconeguts per l’equip mèdic i se’ls va entregar, com a la resta d’interns, d’un lot de productes higiènics, roba de llit i coberts. Tot i que són els directors de les presons els que tenen l’última paraula, la secretaria general d’Institucions Penitenciàries va recomanar que tots tornessin als mateixos mòduls on van estar abans de ser traslladats a Catalunya, informa Luis Rendueles.

Corruptes de tota mena

Al mateix mòdul 10 hi compleixen les penes que els va imposar l’Audiència Nacional tres condemnats del ‘cas Gürtel’. A banda de l’extresorer del PP Bárcenas, es tracta de l’exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, i de l’exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo, que van ingressar-hi el maig del 2018.

Cinc mesos més tard hi van ingressar set dels condemnats per les ‘targetes black’, amb Rato, exvicepresident del Govern, al capdavant. També hi són l’exsecretari d’Estat d’Hisenda del PP, Estanislao Rodríguez-Ponga, i els exconsellers de Caixa Madrid i Bankia Gonzalo Martín Pascual (UGT), Ángel Eugenio Gómez del Pulgar (PSOE), Francisco Baquero (CCOO), José Antonio Moral Santín i Rubén Cruz (aquests dos últims d’Esquerra Unida).

Notícies relacionades

Al mòdul 10 de Soto del Real també hi conviuen, ara per ara en presó preventiva com els reclusos del procés, dos dels presumptes capitostos de l’estafa de la xarxa de clíniques odontològiques iDental: Enrique Gumiel del Vado i Luis Sans Huecas.

Diverses nacionalitats

Menys coneguts mediàticament són alguns ciutadans estrangers reclamats per la justícia d’altres països. És el cas de l’antic jerarca chavista veneçolà Nervis Villalobos Cárdenas i l’argentí Luis Fernando Vuteff García, detinguts per blanqueig de capitals. També hi ha el jutge del Tribunal Suprem peruà César José Hinostroza, acusat de corrupció, i l’exministre d’Economia de Benín, Komi Koutche.