DE CARA A LES ELECCIONS DEL MAIG

El Govern s'esmerça per impulsar Pepu Hernández

Calvo, Montero i Calviño recolzen el nou candidat del PSOE a l'Ajuntament de Madrid

Sánchez aparca la deguda neutralitat i tindrà un acte amb l'aspirant abans de les primàries

calvo-pepu / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern s’aboca a protegir i a alçar el candidat del PSOE a l’alcaldia de Madrid, Pepu Hernández, l’exseleccionador nacional de bàsquetPepu Hernández que també va ser entrenador de Pedro Sánchez en l’Estudiantes. És una designació no exempta de risc, dissenyada pel president del Govern i pel seu entorn més proper amb el màxim sigil, per intentar remuntar els pèssims resultats que totes les enquestes auguren als socialistes en l’ajuntament de la capital. Una caiguda del PSOE també arrossegariaManuela Carmena (Más Madrid) i implicaria que les forces progressistes perdessin una plaça conquerida al PP el 2015 després de dues dècades de mandat conservador.

La candidatura Hernández –molt ben rebuda en l’entorn de Más Madrid– demostra que Sánchez va a totes, però també situa el PSOE en una posició una mica incòmoda. En el socialisme madrileny s’escampa l’embafament pel temps que s’ha pres el president per assenyalar el seu candidat i perquè hagi pres partit per un dels aspirants. Aquest diumenge Sánchez presentarà el seleccionador en un acte, una cosa atípica, perquè encara no s’han celebrat primàries (seran el 9 de març) i perquè hi haurà com a mínim un altre competidor: Manuel de la Rocha, exalcalde de Fuenlabrada i històric dirigent d’Esquerra Socialista.

"No queda gaire neutral", argumenten a l’equip de De la Rocha, on recorden que els col·laboradors de l’actual secretari general es queixaven de la presumpta parcialitat de la gestora que va agafar les regnes del PSOE durant les primàries que van enfrontar Sánchez amb Susana Díaz. Des de la direcció del PSOE defensen el míting de diumenge vinent. "És només un acte de presentació a la militància", expliquen. No obstant, no hi ha cap altra cita del mateix tipus programada amb De la Rocha. "Crec que no és un bon missatge que els candidats més importants siguin independents, com si el valor de la militància no existís i calgués anar a fora", ha dit l'afectat.

"Competeix i guanya"

Davant les crítiques, quest dimecres tres ministres han sortit a recolzar Hernández. La vicepresidenta, CarmenCalvo, ha atribuït la falta de perfils més polítics a la "debilitat" dels partits, perquè tenen "pocs militants", i ha defensat les qualitats d’Hernández. "Competeix i guanya, sap competir i sap guanyar", ha lloat. 

La titular d’Hisenda, María Jesús Montero, també ha apostat per "obrir" el PSOE a figures independents. "Aquest partit ha de ser capaç de trobar referents més enllà de la nostra organització i d’obrir-nos a la societat", ha defensat, i ha apostat per un candidat que representa un "projecte alternatiu". La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha posat de relleu que el seleccionador "està acostumat a competir i a guanyar", i per això el considera un candidat "òptim". Si guanyés a De la Rocha, competiria contra Carmena, Begoña Villacís (Ciutadans) i José Luis Martínez Almeida (PP).  

Notícies relacionades

Les primàries es preveuen disputades. "Pot guanyar De la Rocha", considera un veterà dirigent socialista. I en aquest cas, continua, l’autoritat de Sánchez quedaria "tocada". Els socialistes madrilenys ja van donar el 2010 una mostra de rebel·lia davant dels designis de la direcció. José Luis Rodríguez Zapatero, llavors líder del PSOE, va impulsarTrinidad Jiménez com a candidata a la comunitat davant Tomás Gómez, que no va voler fer un pas al costat i va acabar guanyant les primàries davant l’exministra.

Sánchez, per cert, va estar molt implicat en la campanya de Jiménez. Cinc anys després, ja com a secretarigeneral, va destituir Gómez al capdavant dels socialistes madrilenys i va nomenar una gestora. Ara aposta pel que va ser el seu entrenador per recuperar el pols del PSOE en una plaça en què no governa des del 1989.