ajustades primàries en el psoe

Gómez guanya a Jiménez a Madrid i col·loca a Zapatero en una incòmoda posició

El secretari general del PSM aconsegueix 7.596 vots frente a els 7.051 de la ministra de Sanitat

La crida a la participació ha surtido efecto i ha votat un 80,97% dels afiliats

4
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA

Tomás Gómez serà el pròxim candidat socialista a la Comunitat de Madrid. El secretari general del Partit Socialista de Madrid (PSM) ha superat, segons fonts del PSOE i les dues candidatures, i quan encara falten vots per comptar, Trinidad Jiménez, titular de Sanitat i favorita de José Luis Rodríguez  Zapatero, que a l'agost va intentar convèncer Gómez que es retirés a favor de la ministra.

Segons el recompte oficial, Gómez ha obtingut 7.596 vots (51,71%) per 7.051 de Jiménez (48%), un resultat molt ajustat que, no obstant, deixa al president del Govern en una incòmoda posició. El PP el pot acusar ara de no tenir ni tan sols pes suficient perquè els militants del seu partit atenguin les seves preferències, i perquè el moviment crític amb la seva figura, fins ara difús, es farà sentir amb més força.

Crides a la unitat

Després de conèixer la seva victòria, Tomás Gómez ha declarat que a partir dels resultats d'aquestes eleccions "ja no som una opció o una altra", sinó que "estem tots junts, en un mateix equip". El vencedor ha informat que la primera trucada que ha rebut ha estat la del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i a continuació la de la seva rival fins ara, Trinidad Jiménez.

Gómez ha comparegut davant els mitjans de comunicació en la seu del PSM a les 21.45 hores tocades, i envoltat pel seu equip més pròxim, ha dedicat les seves primeres paraules "d'afecte i reconeixement" a Trinidad Jiménez, "una dona i una companya que és una excel·lent persona, una excel·lent socialista i una excel·lent política", ha dit.

Felicitació pública

Jiménez ha confirmat la seva derrota en les primàries socialistes afirmant que des d'aquest moment el secretari general del PSM és el seu candidat. "Com ja he fet en privat, vull felicitar públicament Tomás Gómez, que és des d'avui el meu candidat, el nostre candidat, perquè així ho han dit a les urnes els socialistes madrilenys", ha declarat la candidata, amb la veu a vegades trencada i acompanyada pel seu grup de treball més pròxim a l'hotel on la plataforma de suport ha seguit el desenvolupament de la jornada electoral.

La ministra de Sanitat ha arribat a l'hotel de campanya des del pis del carrer Ferraz on ha seguit el desenvolupament electoral amb la decepció escrita a la cara i escortada pels regidors David Lucas i Pedro Zerolo i el candidat a l'alcaldia de Madrid, Jaime Lissavetzky. "Els militants del PSM han parlat avui, han parlat per donar la seva confiança a Tomás Gómez, vull donar les gràcies a tots, de cor, per participar i per fer més gran, fort i unit el Partit Socialista de Madrid", ha manifestat emocionada.

Alta participació

La crida a la participació ha fet efecte i un 80,97% dels afiliats havia votat al tancament de les urnes. Uns 18.000 militants tenien dret a participar en aquest procés. D'aquesta manera, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut un fort revés, ja que s'havia postulat a favor de Jiménez. De fet, Gómez havia forçat les primàries al no acceptar la decisió de l'aparell del PSOE de col·locar la ministra com a presidenciable per a la Comunitat de Madrid.

Gómez ha aconseguit que calés en la militància madrilenya el seu discurs d'autonomia del partit davant la direcció federal. Per la seva part, Jiménez havia apostat per presentar-se com la candidata amb més possibilitats d'evitar una nova majoria absoluta d'Aguirre, segons enquestes internes que tenia la cúpula del PSOE.

Durant els dos últims mesos, els equips de Gómez i Jiménez s'han acusat de contraprogramar-se actes, de tupinada, que si un era el candidat de la dreta --segons va arribar a dir de Gómez l'equip de la ministra, retret que després va deixar de formular pels enormes riscos de divisió interna que podria comportar-- i que si l'altra era l'aspirant de l'aparell central socialista.

Davant dels riscos de fractura, la direcció socialista ha mantingut que les primàries han servit per mobilitzar la militància i que el PSOE ha demostrat aquesta vegada que sí que li importa Madrid, una comunitat que està en mans del PP des de fa més de 15 anys.

Enfrontar-se a Aguirre

Notícies relacionades

Durant la jornada, la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha manifestat, que el que s'elegeix avui "no s'imposa i no és fruit de cap decisió", ja que "la decisió la tenen els militants". Jiménez ha ressenyat que aquesta jornada "és un gran dia per al PSM", perquè al convocar les primàries els socialistes han demostrat "una gran fortalesa per triar el candidat que s'enfronti a la presidenta regional, Esperanza Aguirre", en els comicis autonòmics de maig del 2011.

Tomás Gómez, secretari general del PSM, ha declarat que "avui el PSOE agafa el lideratge de si mateix i inicia el lideratge d'aquesta comunitat". El líder del PSM ha dit sentir-se "molt satisfet" després del que han suposat aquestes primàries per al seu partit, i ha donat les gràcies a totes les persones que s'han mobilitzat durant aquestes setmanes. Per Gómez, el partit socialista ha viscut avui una "oportunitat històrica" perquè els ciutadans coneguin els projectes del partit, cosa que significarà "un revulsiu en la majoria social d'esquerres".