MEMÒRIA HISTÒRICA

El prior del Valle de los Caídos nega l'accés per exhumar Franco

El Govern afirma que la posició «obstruccionista» del benedictí no impedirà l'exhumació

El clergue va ser dues vegades candidat de Falange Espanyola a mitjans dels anys 90

zentauroepp44738021 valle caidos190103092127

zentauroepp44738021 valle caidos190103092127 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El procediment per treure el cadàver de Francisco Franco del Valle de los Caídos continua embolicant-se. El monjo benedictí Santiago Cantera, prior del recinte, ha comunicat al Govern que li negarà l’accés a la tomba del dictador, després que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, sol·licités l’autorització a l’Església Catòlica per entrar al temple.

L’oposició de Cantera, avançada per ‘El País’, no és nova. El Govern, que la setmana passada va al·legar raons de seguretat per impedir que Franco sigui enterrat de nou a la Catedral de l’Almudena, en ple centre de Madrid, com vol la família, ja hi comptava. Tot i així, el prior benedictí posa un obstacle més a l’exhumació, sobre la qual haurà de decidir finalment el Tribunal Suprem, organisme a què han recorregut els nets del dictador.

“El Govern esperava aquesta actitud per part d’aquest religiós, amb uns antecedents ideològics coneguts públicament. Abans d’ingressar en l’Orde dels Benedictins, va ser candidat a les eleccions generals del 1993 i als comicis europeus del 1994 pel partit Falange Espanyola Independent”, va assenyalar aquest dijous en un comunicat l’Executiu.

“El prior s’ha negat en diferents ocasions a seguir les indicacions donades per les autoritats eclesiàstiques espanyoles, segons li consta al Govern –va continuar l’Executiu–. La posició obstruccionista del prior no impedirà que el procés segueixi el seu curs, però, evidentment, farà que l’opinió pública pugui arribar a considerar que l’Església espanyola avala en el seu conjunt la negativa d’aquest antic candidat falangista, avui superior dels monjos benedictins del Valle de los Caídos i, amb aquesta, la negativa de la mateixa família Franco. El Govern, malgrat els inconvenients que pugui provocar el rebuig del prior, manté la seva decisió de seguir endavant amb el procés d’exhumació, respectant cadascuna de les garanties a què té dret la família Franco per llei. Dins de les gestions previstes pel Govern figura el trasllat de tots els requeriments legals a les instàncies superiors del prior”.

L’autonomia del monjo

L’actitud de l’Arquebisbat de Madrid, dirigit per Carlos Osoro, no ha sigut tan radicalment contrària a l’exhumació com la del prior del Valle de los Caídos. Fins ara, Osoro s’ha limitat a convidar al diàleg el Govern i la família Franco. No obstant, els monjos benedictins del recinte on jeu el dictador són els gestors de la basílica i gaudeixen d’autonomia. Sobre Cantera només tenen autoritat l’abat de l’Abadia de Solesmes, Philippe Dupont, i el Papa.

Notícies relacionades

A ells es dirigirà l’Executiu, que ha vist trucats més a més els terminis per a l’exhumació. En un primer moment, el president, Pedro Sánchez, va assenyalar que el cadàver del dictador seria traslladat durant l’estiu passat. Quan va aprovar el decret que permet la sortida de les restes, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va assegurar que es produiria abans que acabés el 2018. Ara, la Moncloa no vol imposar-se límits temporals.