VALLE DE LOS CAÍDOS

La família Franco desafia el Govern i afirma que no s'exhumarà el dictador sense la seva aprovació

Assegura que la ministra Delgado va intentar convèncer els nets a través "d'un tercer" per inhumar el dictador a El Pardo

Ábalos demana als descendents de Franco "humilitat" després de "tants anys d'arrogància, imposició i eliminació del discrepant"

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 180824155617

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 180824155617 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els nets de Francisco Franco estan convençuts que el Govern no podrà exhumar les restes del seu avi del Valle de los Caídos sense el consentiment de la família i destaca que la seva oposició és "unànime i ferma". Fonts properes a la família Franco han insistit a Efe que "no s’ha de donar per feta l’exhumació”  del dictador, malgrat la posició que està mantenint el Govern. Aquesta setmana, l’Executiu ha reiterat que procedirà a l’exhumació de Franco, després de la reunió que va mantenir al Vaticà la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolín.

El ministre de Foment,José Luis Ábalos, ha contestat aquest dijous als descendents i els ha demanat "humilitat" després de "tants anys d’arrogància, imposició i eliminació del discrepant", "per ells mateixos i, ja que els agrada tant la pàtria, per estima a la pàtria". De la mateixa manera, ha lamentat que segueixi el debat sobre l’exhumació de les restes d’un dictador, una cosa que en un altre país seria "impensable". "¿S’ho han plantejat alguna vegada a Alemanya? ¿I a Itàlia?", s’ha preguntat. Així són les tombes dels altres dictadors

En la mateixa línia, ha criticat que hi ha qui vol "reescriure la història" i amb total "impudícia", i ha lamentat, amb referència a la Fundació Francisco Franco, que puguin reivindicar "no se sap quin dret democràtic" aquells que "van trepitjar la democràcia i que van assetjar tot lluitador de la democràcia". "¿Com es pot permetre la família Franco sentir-se orgullosa d’aquesta herència?. Jo demanaria una mica més d’humilitat", ha reclamat.

El moviment de Delgado

Segons Efe, l’oposició de la família és "ferma", segons les fonts, que han assenyalat que aquesta setmana, i a través "d’un tercer", la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va intentar que es convencés els nets de Franco per a la inhumació de les restes del dictador al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo (Madrid). La família posseeix un panteó en aquest cementiri, on va ser enterrada la dona de Franco, Carmen Polo. Les fonts han afegit que aquest ha sigut l’únic contacte de l’Executiu amb els pròxims del dictador i han aclarit que l’intent de convèncer la família va ser "inútil".

L’actitud de la família és "negar-se a l’exhumació fins a les últimes conseqüències", convençuda que legalment "no és possible" tirar endavant els plans del Govern. En aquest sentit, les fonts han posat èmfasi que als familiars de Franco els consta que el prior de la basílica benedictina del Valle de los Caídos no permetrà l’exhumació sense el permís dels seus nets.

Així, han afegit que el Govern "tergiversa" la mateixa Llei de Memòria Històrica, que en el seu article 16 estableix que "el Valle de los Caídos es regirà estrictament per les normes aplicables amb caràcter general als llocs de culte i als cementiris públics". En conseqüència, remarquen les fonts, la basílica benedictina és un lloc de culte i, per tant, està subjecta al concordat amb la Santa Seu. "Si el Govern s’hagués llegit l’informe dels experts jurídics del 2011 no estaria en aquest atzucac", han indicat les fonts.

¿Enterrament a l’Almudena?

Quant a la possible inhumació a la cripta de la catedral de l’Almudena, les fonts han ressaltat que l’Església no s’hi pot oposar d’acord amb el Dret Canònic i que "el Govern ho sap".

El procediment per a l’exhumació de Franco es va iniciar el 31 d’agost amb l’aprovació en Consell de Ministres d’un acord d’incoació i l’obertura d’un termini perquè els interessats presentessin les al·legacions que consideressin oportunes. El Govern preveu que tot el procés hagi acabat abans de final d’any, i manté aquell termini, segons va indicar aquesta mateixa setmana Carmen Calvo.

Notícies relacionades

Les al·legacions dels nets de Franco en les quals indicaven que si finalment es procedia a l’exhumació de les seves restes el seu desig era que fossin enterrades a la cripta de l’Almudena, han obert un nou front que obstaculitza els plans del Govern. Per això la vicepresidenta de l’Executiu va abordar aquest assumpte amb el cardenal Parolín, que,segons va indicar el Vaticà en un comunicat, va coincidir amb el Govern a recolzar l’exhumació, però "en cap moment es va pronunciar sobre el lloc de la inhumació".

El Gabinet de Pedro Sánchez ha deixat clar que, tot i que no hi hagi acord amb la família Franco, es procedirà a l’exhumació de les seves restes i serà el Consell de Ministres el que decideixi el lloc de la inhumació, "assegurant una digna sepultura".