Els viatges de Sánchez, «matèria classificada»

La Moncloa manté el secret sobre la despesa del president per anar al FIB amb avió oficial

El Govern no es planteja regular per llei aquests desplaçaments, com demana el Tribunal de Comptes

undefined44396368 graf4232  benicasim  castell n   20 07 2018   el presidente 190102171336

undefined44396368 graf4232 benicasim castell n 20 07 2018 el presidente 190102171336 / Domenech Castello

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez escolta pop-rock. Al president del Govern li agraden grups com Los Planetas, Blur i David Bowie, cosa que només suposaria una nota més en la seva biografia (com el fet que acostumi a córrer al matí o tingui una gossa anomenada ‘Turca’) si no fos perquè a finals de juliol, poc després d’arribar a la Moncloa, Sánchez va utilitzar un avió oficial per acudir amb la seva dona al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) i veure The Killers. El líder socialista també va aprofitar el desplaçament per mantenir breus trobades amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, però el viatge va provocar que l’oposició l’acusés de “malbaratament”.

L’assumpte, no obstant, va quedar allà. Fins aquest dimecres, amb la divulgació d’una resposta de l’Executiu al Consell de Transparència (arran d’una iniciativa plantejada per Luis Salom, assessor del PP) en la qual remarca que els viatges del president són “matèria classificada”. La Moncloa només informa d’una petitíssima quantia, 282,92 euros, referida a les despeses de protocol d’una visita que amenaça de minar la imatge de Sánchez.

En un primer moment, tant el PP com Cs van interpretar que el Govern havia assenyalat que l’exigua xifra es referia al cost total del viatge estival, qualificat en el seu moment per la vicepresidenta, Carmen Calvo, d’“agenda cultural nocturna”. Així que la Moncloa es va veure obligada a reaccionar. “Davant dels dubtes i interpretacions variades, reiterem que els viatges del president del Govern són matèria classificada. No s’ha dit en cap cas que 283 euros sigui el cost del viatge”, van explicar fonts del Gabinet socialista.

Compareixença al Congrés

Però la controvèrsia no amaina. El PP va demanar la compareixença al Congrés del subdirector del Consell de Transparència, Javier Amorós, perquè informi sobre la “censura i crítica” de l’organisme al Govern per “abusar del secret oficial per ocultar els seus viatges”. Els conservadors es basen en una resolució de l’ens, dins del mateix procediment sobre la visita de Sánchez al FIB, en què conclou que no es pot denegar la informació, perquè no hi ha hagut “una prèvia declaració de secret” per part de la Moncloa. Des de Cs, el seu portaveu adjunt en l’Assemblea de Madrid, César Zafra, va acusar el cap de l’Executiu d’“anar per la vida com una estrella de rock”.

Notícies relacionades

“Tota la normativa sobre matèria classificada en els viatges del president és anterior a l’actual Govern i ha sigut utilitzada per tots els executius precedents, ja siguin del PP o del PSOE”, va contestar la Moncloa. És cert. Els desplaçaments amb avió oficial sempre han estat envoltats de polèmica. Mariano Rajoy el va utilitzar el 2012 per acudir al tancament de la campanya de les eleccions gallegues. José Luis Rodríguez Zapatero, el 2006 per anar a Londres amb la seva família.

El debat podria concloure’s si aquests viatges estiguessin regulats per llei, com va demanar el Tribunal de Comptes fa ara deu anys. Però l’Executiu socialista no està disposat a fer aquest pas. “No tenim previst regular res. És un debat de pura demagògia. Ens hem de centrar en el que és important”, van argumentar en l’entorn del president. Un altre col·laborador pròxim a Sánchez va afegir: “Ja en tenim prou d’intentar deixar clar que en cap cas hem dit que el cost del viatge siguin 283 euros”.