'CAS ITV'

Oriol Pujol demana al jutge no entrar a la presó i fer treballs per a la comunitat

L'exdiputat de CiU va ser condemnat a dos anys i mig de presó per comissions il·legals

La fiscalia afirma que ha de ser empresonat per la "gravetat" d'aquest cas de corrupció

oriol-pujol / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelonaha citat per a aquest dilluns a una vista l’exdiputat de CiU Oriol Pujol, per escoltar els arguments de la fiscalia i la defensa, abans de decidir si ordena el seu ingrés a presó per complir la condemna de dos anys i mig que li va imposar per cobrar comissions il·legals en l’anomenat ‘cas ITV’.L’exdiputat de CiU ha sol·licitat a la jutge que se li suspengui l’ingrés a presó a canvi de complir la pena amb treballs en benefici de la comunitat. En l’actualitat el fill de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, està exercint de voluntari en menjadors socials de la Fundació Gregal i la del Pare Manel. La decisió de la jutge no se sabrà fins després de les festes de Nadal.

El fiscal havia sol·licitat l’ingrés a la presó immediat. El cinquè fill de Jordi Pujol i exdirigent de CiU va ser condemnat a presó el juliol passat per l’intent de manipulació en l’adjudicació d’estacions d’ITV i cobrar comissions il·legals per afavorir empresaris amics. Aquesta pena se li va imposar després d’haver arribat a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, reconèixer l’acusació i acceptar aquesta condemna. Aquest pacte va permetre que a la seva dona i també imputada, Anna Vidal, se li substituís 15 mesos de presó per una multa.

La fiscalia ha demanat la mesura atesa la "naturalesa i gravetat" dels fets delictius pel que va ser condemnat. En el seu informe, l’acusació pública afirma que a Oriol Pujol se li va imposar la pena de dos anys i mig de presó "per delictes directament relacionats amb la corrupció política i econòmica". Recorda que lluitar contra aquesta "xacra" és "una de les prioritats absolutes en l’àmbit nacional i europeu", ja que "suposa un atac a l’estructura democràtica de qualsevol Estat". Per aquesta raó, incideix, en casos com els de l'exdiputat "és quan més necessària és l’execució de la pena de presó a fi de defensar l’ordre jurídic".

Condemna exemplar

Notícies relacionades

L’advocat defensor d’Oriol Pujol, Javier Melero, ha destacat la possibilitat de suspendre l’ingrés a presó per a penes de dos anys i mig de presó per la individualització de la condemna per cada un dels delictes (cap superava els dos anys de privació de llibertat) i ha destacat que la prevenció general argumentada per la fiscalia per empresonar el seu client es complia amb els requisits de reconeixement dels fets (penediment) i per la reparació del mal (el pagament de la responsabilitat civil)

. El lletrat ha afirmat que el Codi Penal no estableix aquest precepte de prevenció general (és a dir, exemple per a la societat). "Oriol Pujol, com a polític, no serà més exemplar ingressant a la presó que fent treballs en benefici de la comunitat", ha remarcat aquest jurista.