AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El fiscal sol·licita l'ingrés immediat a la presó d'Oriol Pujol

Al fill de Jordi Pujol se li va imposar dos anys i mig de presó per cobrament de comissions en el 'cas ITV'

L'acusació pública reclama el seu empresonament perquè va ser condemnat per corrupció, una "xacra" social

zentauroepp39297904 barcelona  14 07 2017 oriol pujol ferrusola entra en la ciut171129102615

zentauroepp39297904 barcelona 14 07 2017 oriol pujol ferrusola entra en la ciut171129102615 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal ha sol·licitat l’ingrés a la presó immediat d’Oriol Pujol Ferrusola. El fill de Jordi Pujol i exdirigent de CiU va ser condemnat el juliol passat a una pena de dos anys i mig de presó per l’intent de manipular l’adjudicació d’estacions ITV i cobrar comissions il·legals per afavorir empresaris amics. Aquesta pena se li va imposar després d'haver arribat a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, reconèixer l'acusació i acceptar aquesta condemna. Aquest pacte va permetre que a la seva dona i també imputada, Anna Vidal, se li substituís 15 mesos de presó per una multa.

La fiscalia ha demanat l’empresonament de l’exdiputat de l’extinta CiU atesa la "naturalesa i gravetat" dels fets delictius pels quals va ser condemnat. Al seu informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’acusació pública afirma que a Oriol Pujol se li va imposar la pena de dos anys i mig de presó "per delictes directament relacionats amb la corrupció política i econòmica". Recorda que lluitar contra aquesta "xacra" és "una de les prioritats absolutes a escala nacional i europea", perquè "suposa un atac a l’estructura democràtica de qualsevol estat". Per aquesta raó, incideix, en casos com el d’Oriol Pujol "és quan més necessària és l’execució de la pena de presó a fi de defensar l’ordre jurídic".

La fiscalia rebutja tots els arguments esgrimits per la defensa d’Oriol Pujol, començant pel jurídic. L’advocat del fill de l’expresident de la Generalitat pretenia que se li suspengués l’execució de la condemna tenint en compte la reforma del Codi Penal del març del 2015 que preveu, de manera excepcional, el no-ingrés a la presó si la pena imposada per cada un dels delictes no supera els dos anys de presó i si es reuneixen certes condicions. L'exdiputat va acceptar i va ser condemnat a cinc mesos de presó per tràfic d'influències, vuit mesos de presó per suborn i un any i cinc mesos per falsedat.

La fiscalia afirma que no es pot aplicar aquest precepte perquè s'ha d'aplicar la legislació vigent quan van succeir aquests fets (2010-2012) i recorda que recentment s'ha denegat la suspensió de penes privatives de llibertat inferiors a dos anys imposades relacionades amb la corrupció política i econòmica. "La finalitat aflictiva de les penes privatives de llibertat imposades al penat no quedarà satisfeta si no suposa un efectiu ingrés a la presó" per al seu compliment, subratlla.

Com qualsevol ciutadà

L’acusació pública també rebutja els arguments personals esgrimits per Oriol Pujol, com ara que té tres fills en edat d’escolarització, que paga una hipoteca i les despeses sanitàries mensuals de la seva família, que intenta refer la seva vida laboral treballant com a agent comercial i, fins i tot, que està duent a terme un voluntariat. Hi afegeix que el seu empresonament "perjudicaria greument" el seu entorn familiar i arrelament laboral i social. En aquest sentit, la fiscalia és especialment contundent: "la situació que es descriu no és diferent de la de molts altres ciutadans, sense que es presenti cap circumstància excepcional a tenir en compte".

Notícies relacionades

El seu informe precisa que més aviat el contrari, ja que la seva esposa, a la qual se li va substituir la presó per una multa, "té estudis superiors i una professió, per la qual cosa pot perfectament fer-se càrrec dels tres fills i de les despeses de la vivenda i sanitaris. "A Espanya regeix el sistema de sanitat pública gratuïta, que el penat i la seva família tenen de dret", insisteix l’informe.

La fiscalia retreu a Oriol Pujol que "no diu res" sobre la seva segona residència a Urús (Cerdanya), i afegeix que l’exdiputat "pertany a la família Pujol Ferrusola, i és del domini públic que no es tracta d’una família amb escassos recursos econòmics". Quant a la seva situació laboral actual, al·lega que com que és autònom no "existeix risc d’acomiadament o lloc de treball a conseqüència del seu ingrés a la presó". L'exdiputat s'havia mostrat disposat a fer treballs en benefici de la comunitat. En la seva qualificació provisional, la fiscalia reclamava per a l'expolític cinc anys i dos mesos de presó.