Referència internacional

El Rei reivindica el paper del seu pare en la "transformació" d'Espanya

Felip VI lloa els seus progenitors, Joan Carles I i la reina Sofia, en un acte pel 40è aniversari de la Constitució

felipe-vi

felipe-vi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El rei Felip VI ha subratllat aquest dijous que Espanya és "un país de referència en múltiples àmbits de la vida internacional", entre els quals per la seva democràcia, per la "diversitat i la riquesa de la seva cultura", i ha volgut recordar el paper del seu pare, Joan Carles I"testimoni i partícip directe" d’aquesta "profunda i determinant transformació d’Espanya" des de la Transició.

Durant la inauguració de l’exposició fotogràfica '40 anys de diplomàcia pública, una història d’èxit', el Rei ha volgut reivindicar també el paper de la seva mare, la reina Sofia, pel seu afany de "projectar" la cooperació i la solidaritat espanyola a tot el món.

En un acte que s’emmarca en les celebracions del 40è aniversari de la Carta Magna, el cap de l’Estat ha posat èmfasi en el fet que la transformació d’Espanya ha tingut el seu reflex en el pes i en la imatge exterior d’Espanya. Així, ha remarcat que "Espanya és percebuda a l’estranger com un país seriós, fiable, respectuós del dret Internacional i compromès amb la causa de la pau" i amb una trajectòria reconeguda en la promoció dels Drets Humans.

El Rei ha esmentat, junt amb la democràcia i la riquesa cultural, el lideratge de les empreses espanyoles, la recerca de la pau, la defensa de la cohesió social i la igualtat, les seves fites científiques i de salut pública i els èxits esportius.

Elogi de Vargas Llosa

Felip VI ha sigut rebut a l’auditori de la Casa Amèrica de Madrid amb un llarg aplaudiment de l’auditori, on es trobaven els exministres Marcelino OrejaCarlos WestendorpMiguel Ángel Moratinos i Pedro Solbes. Per la seva banda, l’actual ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha expressat el "profund orgull" que el Rei representi Espanya en els àmbits internacionals i també ha incidit que va ser la Constitució espanyola el que va permetre a Espanya tenir un paper al món, va ser el que "va fer caure la frontera del Pirineu”.

Notícies relacionades

El discurs més polític ha sigut el del premi Nobel Mario Vargas Llosa, que ha elogiat l’"enèrgic discurs" amb què el Rei "va enfrontar la temptativa separatista a Catalunya".

L’escriptor ha remarcat que els "40 anys de democràcia, de legalitat i de llibertat han sigut el millor que ha passat i que ha fet Espanya". També ha elogiat l’"importantíssim paper" de la Corona i ha opinat que una reforma de la Constitució és possible, sempre que tingui la voluntatd’"ampliar les llibertats" i que sigui "prudent", especialment tenint en compte el "fanatisme".