ELECCIONS ANDALUSES

El primer debat a Andalusia confirma la baralla PP-Cs per liderar la dreta

La candidata socialista Susana Díaz surt indemne i reclama que no la bloquegin si guanya les eleccions

Catalunya es cola en el debat sobre model territorial: "El que trenca Espanya és la desigualtat", diu la líder d'Endavant Andalusia

zentauroepp45963616 graf2094  sevilla  19 11 2018   los candidatos a la presiden181120000617

zentauroepp45963616 graf2094 sevilla 19 11 2018 los candidatos a la presiden181120000617 / Julio Munoz

5
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un debat calmat, de perfil pla, que no es va animar fins al tram final al parlar de corrupció i model territorial, un bloc en el qual Catalunya, i les posicions dels partits entorn d’un debat sobiranista que reporta vots en clau nacional, van acaparar la major part de les intervencions. “El problema d’Espanya no és que es trenqui Espanya, sinó la desigualtat, el problema andalús”, va clamar la líder d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, per provar de centrar el primer cara a cara dels candidats a les eleccions andaluses del 2 de desembre. Un debat del qual la socialista Susana Díaz va sortir indemne gràcies a la baralla entre el PP i Cs, i que va deixar clares les seves dificultats per trobar un aliat que li permeti formar govern si aconsegueix guanyar els comicis, per això la seva apel·lació contínua perquè no la “bloquegin” i li deixin formar govern si és la força més votada.

Els dos temes, ‘corrupció’ i ‘Catalunya’, van ser els únics minuts en què els quatre líders polítics que aspiren a presidir Andalusia es van envalentir, amb alguna crida a l’ordre de la moderadora, en el primer debat emès per la televisió autonòmica en aquesta campanya. La trobada, la primer també amb Cs i Podem ja al Parlament després de la seva entrada el 2015, va ser per moments més una successió de monòlegs que un intercanvi. I va quedar clara l’estratègia de la campanya: tots contra Susana Díaz per representar els 37 anys de govern socialista ininterromput, a més de la baralla entre el PP i Cs per ser la força hegemònica de la dreta.

En diverses ocasions, l’exposició d’arguments va permetre apreciar certa coincidència entre el PSOE i Endavant Andalusia, la coalició que integren Podem i IU i altres forces d’esquerra que es neguen a entrar en cap govern socialista. És més, l’única topada entre les dues candidates es va produir per les dietes que cobren els parlamentaris andalusos, que l’encara presidenta va negar cobrar i la líder morada vol eliminar com a manera d’acostar els polítics al carrer. També va quedar clar que, malgrat els retrets, Cs i el PP s’allarguen mútuament la mà per governar si aconsegueixen sumar els 55 escons necessaris per aconseguir el canvi.

Plurinacional i model territorial

Va ser l’últim bloc, referit a model territorial, el que va portar de veritat a col·lació les asprors de les diferents posicions. El líder del PP, Juan Manuel Moreno Bonilla, i Cs, Juan Marín, van tractar igual com en els seus mítings, d’identificar Díaz amb el seu cap de files, Pedro Sánchez, a compte del seu servei als partits independentistes per guanyar la moció de censura. I van arremetre contra el líder de Podem, Pablo Iglesias, i la seva visita als polítics presos a Lledoners per negociar el seu recolzament als Pressupostos. “An-da-lu-si-a”, els reclamava la líder de Podem, que “amb les banderes no es menja”.

“Parlaré d’Andalusia, ¿Espanya és un estat plurinacional, senyora Díaz?”, va dir Moreno Bonilla assenyalant un llibre de text amb aquesta definició. “¿És el que volem ensenyar als nostres fills? El PSOE té una amanida amb les autonomies que no pot resoldre”, va concloure.  Díaz va reiterar que, com ha defensat anteriorment, no recolza l’estat plurinacional, “sí, potser, el reconeixement dels sentiments, però no aspirar a ser un estat”. Marín també va provar d’assetjar el PSOE i Podem insistint que “els és igual el debat territorial, ¿com es pot anar a negociar els Pressupostos amb qui diu que tenim un gen menys que els catalans o que som més fluixos?”. “L’únic partit que ha defensat el model territorial ha sigut Cs”, va assenyalar.

"No vingui a donar lliçons"

Fins aquell moment, el debat va transcórrer sense gairebé sobresalts. D’inici, els quatre candidats van plantejar el seu model ideològic, amb Díaz destacant que la regió va assumir a pulmó la defensa dels serveis públics davant les retallades del PP; Rodríguez va advocar per combatre la precarietat i Marín i Moreno Bonilla van competir per una baixada d’impostos i reducció de traves burocràtiques, únics problemes econòmics de la regió segons els seus plantejaments. Però més que parlar de l’atur, el PP i Cs es van embolicar en una discussió sobre els mèrits de cada un per liderar la dreta. “Res”, va resumir Marín amb un full en blanc els 37 anys d’oposició dels populars. “No ha aconseguit res, així que no vingui aquí a donar-nos lliçons”.

El candidat menys dinàmic va atiar així un debat que va donar pas al bloc de serveis públics, amb Díaz bastant còmoda recordant com Andalusia ha protegit l’educació i la sanitat de retallades, privatitzacions i copagaments del PP –alguns realitzats sota l’etapa de Moreno Bonilla com a secretari d’Estat de Sanitat– malgrat els esforços de la resta de candidats, tots en sintonia, per desmuntar aquesta imatge idíl·lica i portar a col·lació el mal funcionament de la sanitat, “la joia de la corona” que acumula llistes d’espera d’un any en alguns casos, i de l’educació, així com les marees blanques. Malgrat la petició de la moderadora, cap va esmentar el tema de la violència de gènere.

Notícies relacionades

El líder del PP es va esforçar, a més, a vincular Cs amb aquella última etapa de govern, al qual va blanquejar donant suport als Pressupostos i “donant la majoria absoluta a Díaz sense tenir-la”. Per desmarcar-se’n, Marín no va dubtar a atacar la socialista a compte de la corrupció. “¿Sap quants hospitals podríem fer amb els 850 milions defraudats en els ERO?”, va bramar el candidat taronja, i li va recordar a Díaz: “Vostè va voler abandonar Andalusia, però els seus companys li van girar l’esquena”. “Andalusia és el seu segon plat”, va dir abans que la socialista li recordés que fins fa escassos mesos “ella era de confiança” i la recolzava.

A voltes amb la corrupció, el PP es va erigir en “el dic de contenció”de 40 anys de govern socialista, arremetent contra la candidata socialista per “no col·laborar amb la Justícia i intentar tapar les vergonyes del PSOE”. “La història interminable de la corrupció”, va resumir el candidat de Cs, a la qual cosa Díaz es va deixar anar recordant que no hi ha màcula en els seus anys de govern.