REACCIÓ

El PP trenca amb el PSOE per intentar salvar Cosidó

Casado no tornarà al pacte del CGPJ mentre la ministra Delgado no dimiteixi

Els socialistes demanen que reflexioni i permeti la votació dels vocals dijous

maroto / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP va trencar aquest dimarts el pacte amb el PSOE sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial(CGPJ) i el Tribunal Suprem (TS). L'anunci va arribar minuts després que es conegués la renúncia de Manuel Marchena a presidir l'òrgan de govern dels jutgesManuel Marchena en protesta per la filtració i l'espectacle muntat pel Govern, el PSOE i el PP sobre l'elecció del seu nom. En el seu comunicat, el jutge Marchena fa referència també a la notícia de la vigília, quan van ser publicats els missatges enviats pel portaveu dels populars en el Senat, Ignacio Cosidó, a tots els seus companys de grup en els quals feia gala que el PP podria controlar la Sala Segona del Suprem "des de darrere" (una sala en la qual es jutjarà els líders i polítics independentistes).

La filtració del seu nom diverses setmanes abans que els vocals el votessin i els whatsapps van fer que Marchena fes un pas enrere i van provocar l'acceleració de l'estratègia dels conservadors, que s'han entossudit a fer oblidar la patinada de Cosidó. El senador va descartar dimitir, un cessament que li reclamen el Govern, el PSOE, PodemERC i elPDECat, perquè continua comptant amb el "suport" de Casado. 

Esmena dels populars

El líder del PP va anunciar que trenca el pacte al qual havia arribat amb els socialistes i es va comprometre a dissenyar un nou model per designar els vocals que proposarà si arriba al Govern. De moment, el PP va presentar en el Senat una esmena a la reforma oberta de la llei orgànica del poder judicial en la qual estableix la tornada al sistema d'abans del 1985, perquè els 12 vocals d'extracció judicial siguin elegits directament pels jutges i magistrats, i que Congrés i Senat designin els altres vuit. En l'actualitat, les dues Cambres són les que nomenen directament els 20 vocals.

Casado, a més, va demanar que, per desencallar la situació amb el PSOE, el president Pedro Sánchez havia de deixar caure la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Segons l'opinió del president conservador no és una interlocutora vàlida per arribar a aquest acord. El secretari d'organització del PP, Javier Maroto, va acusar Delgado de ser "el ministre més brut políticament de tot el Govern" i la va culpar de les "filtracions" sobre la renovació del CGPJ. Génova ja havia demanat anteriorment la dimissió de Delgado per lesgravacions de l'excomissari José Manuel Villarejo

La votació en el Congrés

En declaracions als mitjans el Senat, la ministra va qualificar d'"inadmissibles" els whatsapps de Cosidó i va lamentar que els conservadors la utilitzin a ella de "cortina de fum". Delgado els ha demanat "mantenir el consens" en l’elecció dels vocals. I en això estarà el PSOE fins dijous, el dia en què estava previst que es votés en el ple del Congrés l'elecció dels vocals. Casado, al trencar el pacte, va comunicar que retirava aquesta iniciativa, però al ser conjunta, perquè la va presentar amb els socialistes, pot passar que el PSOE no secundi la seva marxa enrere i al final s'acabi votant.

En tot cas, la renovació del CGPJ requereix el suport de tres cinquenes parts dels diputats, un nombre que només s'assoleix si hi voten a favor els 134 diputats del PP. Casado va aconsellar a Sánchez que no converteixi "la sessió parlamentària en una espècie de debat" en el qual els "populistes", va assenyalar, "puguin minvar la credibilitat" del CGPJ. 

Tornada a la "sensatesa" 

La portaveu dels socialistes a la Cambra baixa, Adriana Lastra, va fer una "crida a la sensatesa" al PP i va defensar la fórmula actual per elegir els vocals perquè deixa en mans dels representants dels ciutadans l'elecció d'alguns membres del CGPJ. La portaveu dels socialistes a la Cambra baixa, Adriana Lastra, va fer una «crida a la sensatesa» al PP i va defensar la fórmula actual per elegir els vocals perquè deixa en mans dels representants dels ciutadans l'elecció d'alguns membres del CGPJ.

Notícies relacionades

Fonts socialistes van treure importància a una entrevista que la Sexta va emetre el desembre del 2014 en què Sánchez afirmava que estava "disposat a renunciar" a les "comoditats del bipartidisme" i van subratllar que cap programa electoral no ha recollit aquesta idea. "No estic d'acord que siguem els poders polítics els que decidim l'òrgan de govern dels jutges", va declarar el llavors secretari general.

El líder taronja, Albert Rivera, que sempre ha brandit la bandera de la despolitització de la justícia, va reclamar al PP i al PSOE que demanin disculpes als espanyols i sobretot a jutges i fiscals pel repartiment del poder judicial: "¡Quina vergonya de país!", va exclamar el president de Ciudadanos