INESTABILITAT EN L'EXECUTIU

Podem convoca d'urgència la seva direcció davant d'un possible avanç electoral

El ministre Ábalos no descarta un superdiumenge electoral el 26 de maig amb generals anticipades

La formació morada convocarà el seu Consell Ciutadà per establir les "línies a seguir" si no surten els Pressupostos

zentauroepp45958828 madrid 19 11 2018 politica  rueda de prensa tras el consejo 181119124227

zentauroepp45958828 madrid 19 11 2018 politica rueda de prensa tras el consejo 181119124227

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La porta oberta aquest dilluns pel ministre de Foment, José Luis Ábalos, a un "superdiumenge" electoral en què coincideixin les eleccions locals, les autonòmiques, europees i generals el 26 de maig, ha posat en alerta Podem, que convocarà aquest divendres, de manera extraordinària, un Consell Ciutadà per "traçar estratègies" de cara a aquesta possibilitat.

Així ho ha anunciat la coportaveu de Podem, Noelia Vera, que en el context polític actual veu necessària una reunió del màxim òrgan de direcció del seu partit per "traçar estratègies" davant del dubte de l’avanç electoral i establir les "línies a seguir" en cas que els Pressupostos no tirin endavant. "Sembla que no tenen gaire clar que continuïn lluitant per l’aprovació dels Pressupostos", ha dit Vera sobre la "passivitat" amb què el Govern està encarant les negociacions. 

I és que en la situació actual no sembla fàcil assolir prou números per tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat, uns comptes públics pactats per Units Podem i l’Executiu de Pedro Sánchez. En aquest context, el secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, ha assenyalat que, malgrat que l’ideal seria esgotar la legislatura, si Sánchez tira endavant les eleccions, els morats sortiran a "guanyar les eleccions" i a "trencar en mil trossos el discurs de l’odi de l’extrema dreta". 

Interès en els Pressupostos

Ni "esperança" ni "interès", així veu Vera l’actitud del Govern davant dels Pressupostos. Per això, la coportaveu ha demanat a Sánchez que s’"esforci" a complir el pacte que van assolir, un esforç que, de moment, la dirigent morada ha insistit "no ho estan veient". Però els retrets de Vera no afecten només el PSOE, sinó que, en la línia de les últimes setmanes, la dirigent ha demanat als partits independentistes que "distingeixin la situació dels presos polítics de la possibilitat de recuperar la dignitat dels ciutadans.

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’ha expressat Echenique. "La data ideal per a les eleccions generals seria el 26 juny del 2020, que s’aprovin els Pressupostos" i "la resta de la legislatura es faci servir per implementar les mesures", ha subratllat. Això sí, el secretari d’Organització no veu possible la continuïtat del Govern de Sánchez si "hi ha pròrroga dels Pressupostos del PP". En aquest cas, "Sánchez haurà de convocar eleccions", ha sentenciat. 

El dirigent morat també s’ha pronunciat sobre la possibilitat que l’Executiu compleixi alguna de les mesures pactades amb els morats a través de decrets.  Com a "força responsable" que són, Echenique ha afirmat que recolzaran "tot el que arribi al Congrés, respecti l’acord i millori les condicions de vida de la gent".