La fiscalia defensa els seus 256 testimonis del judici del procés

La sala va demanar a les acusacions que justifiquessin els testimonis que proposaven abans de donar trasllat a la defensa per qualificar

Les defenses confien que el judici es retardi sobre els terminis previstos després de la sortida de Marchena

maria-jose-segarra-fiscal-general-del-estado

maria-jose-segarra-fiscal-general-del-estado

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha defensat davant de la sala que jutjaràels líders del procés els 256 testimonis que proposa en el seu escrit de qualificació perquè compareguin en el judici256 testimonis, d’acord amb el que el tribunal va sol·licitar a les acusacions després de rebre les seves acusacions. En un breu escrit, el ministeri públic defensa la pertinència d’aquests testimonis assenyalant els càrrecs de qui vol citar i el motiu concret pel qual considera necessari que compareguin, entre els quals figura "acreditar els diferents episodis de violència esdevinguts durant el setembre" i l’1-O.

Gran part dels testimonis són guàrdies civils que van resultar lesionats durant la jornada de la celebració del referèndum il·legal o que van participar en els registres de l’operació Anubis, ordenada pel Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, el 20 de setembre i durant la qual, a causa de la gran concentració de gent que es va produir en aquests llocs, va ser impossible traslladar els detinguts.

També considera necessari interrogar algunes de les persones que van assistir a la junta de seguretat en què es va determinar com s’havia de complir el mandat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’impedir la votació. 

Entre els citats per la fiscalia figuren l’exconsellera de la Presidència Neus Munté; el que va ser delegat del Govern a Catalunya Enric Millo; l’exsecretari d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior José Antonio Nieto; l’exsecretari general tècnic del ministeri Juan Antonio Puigserver, i el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va coordinar les forces de seguretat de l’Estat en la jornada del referèndum unilateral de l’1-O. També hi apareixen el diputat de Ciutadans Josep Maria Espejo Saavedra i el parlamentari del PSC David Pérez Ibáñez, així com el lletrat de la Cambra catalana Antonio Bayona i el secretari general Xavier Muro.

Altres acusacions pendents

Notícies relacionades

De moment, la fiscalia és l’única de les tres acusacions que ha respost al requeriment de la Sala Segona, cosa que ha provocat que encara no s’hagi donat trasllat a les defenses per qualificar i sol·licitar les proves que consideren necessàries realitzar en el judici. 

Això, sumat que s’hagi sabut que el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, serà nomenat president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, quan es renovi al desembre l’òrgan de govern dels jutges, fa pensar les defenses que la vista, prevista per al mes de gener que ve, es retardarà.