comissió sobre la 'caixa b' del PP

Crespo: "Tots els secretaris generals del PP coneixien les activitats de Bárcenas"

El número dos de la Gürtel afirma que "pagar en b era una cosa instal·lada institucionalment" en el PP

Ha eludit especificar si Mariano Rajoy i Dolores de Cospedal n'estaven al corrent

crespo-confirma-hasta-tres-veces-la-existencia-de-la-caja-b-del-pp / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE

El considerat número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, ha dit aquest dimarts que tots els secretaris generals del PP havien de conèixerla "dinàmica de donatius i pagaments en b" que estava "instal·lada institucionalment" en el partit, tot i que ha eludit especificar si Mariano Rajoy i Dolores de Cospedal n’estaven al corrent. El que va ser secretari d’Organització del PP gallec, a la presó condemnat a més de 55 anys pel 'cas Gürtel', ha comparegut en la comissió d’investigació sobre el finançament del PP al Congrés dels Diputats.

Allà ha reiterat, com ja va fer en altres ocasions, que en el PP hi havia una comptabilitat paral·lela a l’oficial on es pagaven sobresous i "donacions irregulars" i que el partit ordenava a la 'Gürtel' girar factures a empresaris per pagar el seu deute. No ha volgut revelar, no obstant, qui va rebre aquests pagaments en negre perquè, ha dit, la majoria estan allunyats de la política, tot i que sí que ha assegurat "amb absoluta fermesa" que ell "mai" va pagar sobresous al que va ser president del PP i del Govern Mariano Rajoy.

Ara bé, des del principi de la seva compareixença, Crespo ha mantingut que els secretaris generals del partit i fins i tot el president, "informat en termes generals de com estan les coses", havien de saber com es finançava el partit. Una afirmació, al seu judici, una mica "valorativa i especulativa", que ha realitzat en diverses ocasions sense arribar a especificar, no obstant, si Ángel Acebes, María Dolores de Cospedal o el mateix Mariano Rajoy van arribar a conèixer aquest sistema de finançament irregular.

"Tots els secretaris"

"Tots els secretaris del PP coneixien l’activitat que portava el senyor [Luis] Bárcenas", ha dit Crespo, perquè, tot i que no és probable que "un secretari general entri fins al detall del que fa un gerent", sí que ha de conèixer "els aspectes globals de com es finança un partit" o de "si rep donatius".

I ha donat detalls de diverses comunitats, especialment Galícia, on "els donatius anaven a un partit o a un altre" i el pagament de sobresous era una pràctica generalitzada i no només del PP: "Els empresaris en alguns casos venien de veure el representant del BNG o del PSOE, perquè tots els partits es finançaven igual". De fet, ha arribat a dir –com ja va fer en altres ocasions– que el 65% dels diners que es movien a les campanyes en què ell va treballar eren en b.

Crespo ha advertit que compta amb documentació que demostra que els que van ser dirigents del PP gallec tenen motius per "callar", i ha precisat que l’expresident de la Xunta Manuel Fraga i l’exsecretari general de la formació regional Xosé Cuiña coneixien que es pagaven sobresous però no els cobraven, mentre que ha guardat silenci quan se li ha preguntat per altres dirigents del PP de Galícia, entre ells Mariano Rajoy.

Casos a València i Madrid

Crespo ha admès també que va entregar 21 milions de pessetes [126.000 euros] en efectiu a l’antecessor de Luis Bárcenas a la tresoreria del PP, el mort Álvaro Lapuerta, "per tornar un crèdit" del PP gallec a la formació nacional, un apunt que apareix reflectit als anomenats papers de Bárcenas.

També ha relatat pràctiques de finançament irregular a Madrid, aquesta vegada per ordre de l’exgerent del PP madrileny Beltrán Gutiérrez, que, segons Crespo, va donar "instruccions per canviar" factures del PP madrileny a favor de Fundescam, una fundació de la Comunitat. Una ordre de la qual no ha responsabilitzat l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, sobre qui ha dit desconèixer, "amb la mà al cor", si estava al corrent d’aquesta situació.

A València va passar una cosa similar, on, segons ha dit Crespo, l’exsecretari general del PP Ricardo Costa (condemnat a 4 anys de presó per la Gürtel valenciana) els va demanar que facturessin actes de campanya que havien realitzat per al partit a empresaris, una ordre que, segons Costa, venia de l’expresident valencià Francisco Camps.

Atac a Rubalcaba

Notícies relacionades

El considerat número dos de la Gürtel ha dedicat alguns minuts de la seva compareixença a responsabilitzar el PSOE i l’exministre de l’Interior Alfredo Pérez Rubalcaba d’orquestrar el cas Gürtel, "una causa organitzada" per ell i els seus amigots de la Policia [...], el que es diu ara  clavegueres de l’Estat".

Crespo ha anat més enllà a l’acusar de "delinqüent" l’instructor de Gürtel i ara exjutge, Baltasar Garzón, i ha advertit: "Se sabrà eh, tot el que ha passat amb això se sabrà".