REACCIÓ

Mas: "És el Tribunal que Passa Comptes"

L'expresident considera que la sentència suposa un avís a navegants per als impulsors de l'1-O

artur-mas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Artur Mas ha volgut solemnitzar aquest dimarts la seva oposició a la decisió del Tribunal de Comptes de condemnar-lo a tornar 4,9 milions d’euros pagats amb diners públics per organitzar la consulta sobiranista del 9-N del 2014. Per a l’expresident de la Generalitat, es tracta d’una "aberració" jurídica, un "nyap", que demostra que l’Estat està "anant a sac" contra els dirigents independentistes. I, en un joc de paraules, ha afegit: "No és el Tribunal de Comptes, és el Tribunal que Passa Comptes".

Mas ha comparegut amb la resta de condemnats –entre ells l’exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau Francesc Homs– per expressar els seus arguments. El principal, el que l’únic que van fer va ser escoltar la gent, que "volia votar". Per això, ha assegurat que ho tornaria a fer.

Després d’agrair les mostres de solidaritat que li han fet arribar, entre d’altres, Quim Torra i Carles Puigdemont, l’expresident ha comparat el seu cas amb el dels empresonats i els ‘exiliats’ per organitzar el referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat. "Un procés així té danys col·laterals: la presó, l’exili, les investigacions, els judicis penals", ha dit.

Per això, ha afegit que l’Estat està actuant amb esperit "de revenja", i que la decisió del Tribunal de Comptes –que podrien acabar amb les vivendes particulars dels condemnats posades en subhasta per tornar els diners a la Generalitat– suposa un avís a navegants per als impulsors de l’1-O.

Mas també ha posat en dubte la imparcialitat de la jutge que ha pres la decisió. "¿Què es pot esperar de la magistrada Margarita Mariscal de Gante, que va ser ministra del PP d’Aznar?", s’ha preguntat.

Notícies relacionades

Per la seva part, Societat Civil Catalana (SCC) i Advocats Catalans per la Constitució han emès un comunicat en què reforcen que es va actuar "de forma il·legal" i esperen que la sentència serveixi perquè el Govern "respecti" ara el marc legal. "Aquesta sentència ha de servir perquè els polítics secessionistes recordin que han de donar exemple de civisme i de respecte a l’Estatut, la Constitució i tot el marc legal a tots els ciutadans", han afirmat en l’escrit.

Avui no toca parlar del seu retorn

L’expresident estava avui centrat a respondre al Tribunal de Comptes, i no ha volgut valorar les peticions d’excol·legues de la seva etapa al Palau que torni a la primera línia política. Ha dit que, en tot cas, es pronunciarà sobre aquests moviments "en els pròxims dies o setmanes".