Sánchez es reunirà amb Torra a Barcelona

La cita serà al desembre, quan se celebri un Consell de Ministres a Catalunya, després de diverses trucades entre els presidents

L'anunci causa malestar a Palau i el PDECat creu que el president espanyol té "poc marge" per a un pacte pressupostari

olerin45793784 spain s prime minister pedro sanchez looks on during a news 181107134758

olerin45793784 spain s prime minister pedro sanchez looks on during a news 181107134758 / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez i Quim Torra es reuniran el desembre a Barcelona. Així ho ha confirmat aquest dilluns la vicepresidenta, Carmen Calvo, que ha indicat que la trobada es produirà en el marc del Consell de Ministres que se celebrarà el 21 del mes que ve a la capital catalana. "El president és un home a qui li agrada complir la seva paraula. Li va dir al president Torra que el visitaria a Barcelona i així ho farà", va assegurar a TV3. "El dia 21 vindrem amb total naturalitat", va concloure. L’anunci de Calvo va causar malestar al Palau de la Generalitat i en el PDECat, que va advertir Sánchez que li queda "poc marge" per a un acord i per fer gestos, especialment pel que fa als presos.

Amb tot, la vicepresidenta va assenyalar que les converses bilaterals amb la Generalitat continuen obertes, malgrat les proclames de ruptura transmeses pel president la setmana passada. És més: Torra i Sánchez han mantingut diverses converses telefòniques últimament a les quals no s’ha donat publicitat, apunten des de la Moncloa, arran de l’accident que va causar un cotxe que va envair una vorera a Barcelona o la detenció d’un individu que pretenia matar el president del Govern.

Ben aviat tindran una cita cara a cara i l’entorn de Sánchez pretén que entre els temes a tractar hi hagi, sens dubte, els Pressupostos. Des de l’entorn del cap de l’Executiu es dona per fet que la situació dels dirigents catalans presos i la demanda d’un referèndum seran en l’agenda del president català. No obstant, el també líder socialista pretén posar més èmfasi en els primers acords assolits en les diferents comissions bilaterals, que, per ser executats en la seva gran majoria, necessiten l’aprovació dels Pressupostos per al 2019. En aquesta línia, la mateixa Calvo es va preguntar en la seva intervenció a TV3:  "¿De veritat que el Govern de Catalunya dirà als catalans que perdran tot el 2019?".

El rellotge va enrere

Notícies relacionades

Sobre algunes d’aquestes qüestions es va pronunciar el president del PDECat, David Bonvehí. "Esperem que Sánchez posi sobre la taula la seva solució política sobre Catalunya. Per revertir el nostre vot en els Pessupostos de l’Estat hi havia dues condicions: una solució política i accions concretes en els processos judicials que són indignes per als nostres presos polítics. En això últim el PSOE ja té poc marge, ha tingut quatre mesos per fer-ho, no ho ha fet i en aquest moment processal ho té molt difícil: el nostre 'no' als Pessupostos està molt madurat i no contemplo canviar el nostre vot", va recalcar.

En tot cas, els socialistes estan decidits a seguir formalment amb la negociació pressupostària mentre, via decret, garanteixen l’aprovació i la posada en marxa d’alguns dels seus apartats més rellevants, com ara la pujada del salari mínim.