PLE

Torra solemnitza el seu rebuig a Sánchez: "No trafiquem amb la democràcia"

La líder de l'oposició acusa els independentistes de voler controlar la justícia

La CUP plantarà el president el 16 de novembre en la cimera de partits

zentauroepp45791891 parlament torra   caminal181107102456

zentauroepp45791891 parlament torra caminal181107102456

6
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Xabi Barrena / Júlia Regué

La compareixença sorpresa del president de la Generalitat al Parlament va servir per solemnitzar el rebuig de l’independentisme a Pedro Sánchez i als seus Pressupostos. "No trafiquem amb la democràcia", ha afirmat. Amb un to més èpic i amb més elements per al seu discurs –com la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre Arnaldo Otegi i la decisió del Tribunal Suprem sobre les hipoteques–, Quim Torra ha repetit els missatges dels últims dies contra la petició de penes de presó als independentistes catalans presos.

Torra, que s’ha erigit en portaveu dels grups independentistes al Congrés, ha assegurat que elPDECat i ERC aniran al debat monogràfic sobre Catalunya a defensar els "tres consensos" que segons la seva opinió hi ha a la societat catalana: el rebuig a la monarquia i a la "repressió" contra els independentistes, i el recolzament al "dret d’autodeterminació".

Després d’iniciar la seva intervenció per "reconèixer l’hora greu" que viu "la nació", el president de la Generalitat ha insistit també que els independentistes "ni s’asseuran a negociar els Pressupostos de l’Estat mentre continuï la vulneració de drets civils i polítics".

Després, ha apel·lat a la sentència contra l’Estat sobre Otegi per afirmar que passarà el mateix després del judici de l’1-O: "Tinguin clar que la injustícia espanyola d’avui serà la condemna de la justícia europea de demà". En el mateix sentit, Torra ha utilitzat la decisió del Suprem contra les hipoteques per criticar l’"escàndol absolut", i el "descrèdit" de la justícia espanyola, i per demanar la dimissió del president del Tribunal, Carlos Lesmes.

El president també ha repetit que s’adreçarà "personalment" a representants europeus i nord-americans per explicar "la situació que vivim a Catalunya". I per al final ha deixat la frase que donava sentit al seu discurs, i a tot el seu mandat: "No podem fer veure que vivim en una situació normal". Torra, i Carles Puigdemont, necessiten agitació.

Torra ha comparegut a petició pròpia a la Cambra catalana després que divendres es coneguessin els escrits d’acusació de la fiscalia il’Advocacia de l’Estat contra els processats per l’1-O. Aquell mateix dia el president de la Generalitat ja va anunciar que retirava el suport al Govern de Pedro Sánchez i que els partits independentistes no aprovaran els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

La compareixença de Torra ha modificat l’ordre del dia que estava previst per al ple que celebra el Parlament entre aquest dimecres i divendres, i que havia de començar amb la sessió de controlcom és habitual.

La rèplica ha anat a càrrec del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, fet que ha suscitat polèmica en el grup constitucionalista, que ha reclamat, sense èxit, que fos Torra qui respongués a les seves intervencions. "¡Quina vergonya! No és només que no doni la cara, és que, a més, els seus el tapen", ha entonat la líder de l’oposició, Inés Arrimadas.

Duresa d’Arrimadas

Arrimadas ha carregat durament contra "la realitat paral·lela" en què viu, segons ella, l’independentisme. En el seu to habitual a mig camí del sarcasme i la crítica punyent, s’ha mostrat sorpresa perla poca profunditat de la intervenció prèvia de Torra: "¿Per a això compareix? Esperàvem una novetat i ens ha donat el que diu sempre, presos [en català] i que no votaran els Pressupostos Generals de l’Estat".

Arrimadas ha negat que hi hagi cap persecució a l’independentisme. Arran de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre la falta de garanties en el judici a Arnaldo Otegi i altres líders ‘abertzales’ en el 'cas Bateragune', la líder de Ciutadans ha recordat que la justícia belga i l’alemanya han patit més revessos que l’espanyola. "No els agrada la justícia espanyola perquè no la poden controlar", ha entonat. 

Amb la interlocutòria de la justícia de Schleswig-Holstein a la mà, a compte de l’euroordre a Carles Puigdemont, en què els jutges alemanys negaven que hi hagués una persecució política a Espanya, Arrimadas ha afirmat que sentia "llàstima" davant"la gran frustració col·lectiva que viuran els independentistes".

Finalment, Arrimadas ha exigit a Torra que concreti què significa que no acceptarà una sentència contrària als presos. "Està vostè escalfant els seus i, arribat el moment, els CDR i els 'comandos’ li passaran per sobre. Vostè serà l’únic responsable del que passi", ha sentenciat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha exigit a Torra que no s’arrogui la representativitat del "poble català" i ha reclamat, així mateix i com prèviament ha fet la líder de l’oposició, que concreti com es materialitzarà la seva no acceptació d’un eventual veredicte de culpabilitat per als processats per l’1-O.

Iceta també ha demanat al president que no oblidi que el PSC està intentant "tant com ell" que les coses acabin "bé". També ha dit que el seu partit ha dit "des de sempre" que no veu delicte de rebel·lió en l’1-O, i ha recordat que fins i tot va apostar per la possibilitat d’indultar els processats si es produeix una condemna.

Els comuns s’alineen amb Torra

Els comuns s’han alineat amb Torra, i han compartit el seu relat per exigir la llibertat dels polítics presosJéssica Albiach ha carregat des del faristol contra la "judicialització de la política i la politització de la justícia", i ha sentenciat que el judici contra la cúpula del procés és un "judici contra adversaris polítics". Així mateix, ha apel·lat al "80%" de la societat catalana per forjar "grans consensos de país", perquè la via unilateral –ha dit– "en comptes d’eixamplar-los els ha reduït", i ha demanat a Pedro Sánchez que "assumeixi una vegada per sempre el lideratge que es mereix pel seu càrrec".

Els populars han recuperat part de l’argumentació de Ciutadans per defensar la independència de la justícia, comparant-la amb el nombre de sentències condemnatòries que han rebut els tribunals alemanys i belgues per part del TEDH. "Torra no desaprofita mai una oportunitat per desprestigiar Espanya", ha emfatitzat Alejandro Fernández, i li ha etzibat que "al pis de la seva immoralitat sempre hi ha un soterrani més". "Dimiteixi. L’única via que està esgotada és la seva", ha assegurat. Alhora, ha exigit a Sánchez "fermesa contra el nacionalisme identitari i supremacista".

La CUP no assistirà a la cimera de partits

La CUP ha mantingut la seva duresa contra el poder judicial i contra el Govern per igual, per no tallar les vies de diàleg amb el Govern. "La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat no es contradiuen, es complementen", ha proclamat la diputada Natàlia Sànchez, i ha indicat que la seva actuació plasmada en els escrits de qualificació provisional segueixen una "lògica inquisitorial". "No podem estar acusant-lo [a l’Estat] un dia i negociant un altre", ha alertat Torra, i ha afirmat que seguir en aquesta direcció suposa un "blanqueig" de l’Estat. "Davant d’un Goliat dèspota hauran de trobar un David organitzat, desobedient amb la justícia, com l’1 i el 3 d’octubre", ha conclòs.

Notícies relacionades

En el torn de rèplica, Sànchez ha anunciat que la seva formació no assistirà a la cimera de partits convocada pel president per al 16 de novembre. 

Sergi Sabrià (ERC) ha repetit que els escrits d’acusació de la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat no són més que "la constatació de la derrota" del 'Règim del 78' i que l’Estat "no tenia ni idea de l’impacte del que està fent", unes actuacions que, segons la seva opinió, cauran "com un castell de cartes". Per la seva banda, Albert Batet (JxCat) ha provocat la indignació a les files socialistes a l’afirmar que si "Josep Pallach i Joan Reventós", els líders històrics del PSC alineats amb el catalanisme, "aixequessin el cap els cauria la cara de vergonya".