El Govern es resigna a prorrogar els Pressupostos catalans

La negativa de la CUP i els comuns amenaça de bloquejar els comptes de la Generalitat

artadi

artadi

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El Govern dona per fet que no complirà el termini amb els Pressupostos de la Generalitat i que, per tant, l’any que ve començarà amb els comptes prorrogats. Continua buscant la manera que algun grup parlamentari completi la majoria insuficient de JxCat i ERC a la Cambra catalana, però la negativa de la CUP i dels comuns complica molt la situació.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha tractat de treure importància a la pròrroga després de la reunió de l’Executiu. Segons ella, els Pressupostos de la Generalitat “s’estan acabant de treballar”, i l’absència d’algunes dades impedeix poder negociar-los en profunditat amb els grups. Artadi ha parlat de “pròrroga tècnica”, però el Govern s’està quedant sense opcions.

Sobretot perquè els comuns han vinculat el seu recolzament als comptes catalans a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. I, després que es coneguessin les peticions de penes per als acusats pel referèndum de l’1-O, tant el món postconvergent com ERC han assegurat que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no podran comptar amb els seus vots.

“És molt complicat aprovar el Pressupost abans del desembre”, ha assumit Artadi sobre els comptes catalans. “No estan preparats per portar-los al Govern la setmana que ve, i això ens obliga a demorar la seva entrada al Parlament fins a finals de mes”, la qual cosa impedirà que s’aprovi abans que acabi l’any.

Artadi no ha escatimat crítiques contra els comuns per vincular els Pressupostos de l’Estat i els de la Generalitat. “Ens sorprèn perquè sembla que per a ells els comptes catalans no siguin tan importants”, ha dit. A més, ha recordat que els Pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona també estan en suspens, deixant entreveure que si Ada Colau vol el recolzament dels grups independentistes els comptes de la Generalitat seran moneda de canvi.

Notícies relacionades

Fonts del Govern asseguren que els partits sobiranistes estan disposats a negociar amb Colau els Pressupostos de l’Ajuntament, però no entenen que l’alcaldessa i els comuns tinguin tant interès en els comptes de l’Estat, sobretot quan el principal beneficiari polític de la seva aprovació seria Sánchez, i no Iglesias.

Els independentistes sí que estan oberts a arribar a “acords puntuals” per aprovar algunes mesures que no s’han de plantejar necessàriament a través dels Pressupostos, sinó que es poden aprovar amb reials decrets. Artadi ha posat la pujada del salari mínim interprofessional com a exemple. “No tindria sentit parar una cosa que considerem bona, com aquesta pujada”, ha dit.