RETARDS PER DESENTERRAR EL DICTADOR

El Congrés dona una altra setmana per a les esmenes a la llei d'exhumació de Franco

La Mesa de la Cambra Baixa accepta ampliar de nou el termini de presentació a petició del PP i Ciutadans

zentauroepp44738012 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro180824132301

zentauroepp44738012 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro180824132301 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Mesa del Congrés ha acordat aquest dimarts prorrogar una setmana més, fins al dia 13, el termini de presentació d’esmenes a l’articulat de l’ampliació de la Llei de Memòria Històrica que va impulsar el Govern de Pedro Sánchez per posar en marxa l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Es tracta d’un projecte de llei derivat d’aquell decret llei d’agost amb què es va activar el procés d’exhumació i que ara el Govern vol completar per evitar que, d’acord amb els desitjos de la família Franco, les restes del dictador acabin alcentre de Madrida la capella que posseeixen a la cripta de la catedral de l’Almudena.

El decret llei, en vigor des de la seva aprovació pel Govern, va ser convalidat pel Congrés al setembre i es va acordar llavors la seva tramitació com a projecte de llei per obrir la possibilitat a introduir canvis via esmena tant sobre l’exhumació de Franco com sobre altres assumptes de la Llei de Memòria original del Govern Zapatero. De fet, el Govern ha d’atendre l’exigència d’ERC i del PDECatde forçar en la llei l’anul·lació de lescondemnes dels tribunals franquistes.

Pròrrogues més curtes

Des d’aleshores, s’han anat ampliant els terminis d’esmenes. Això sí, al procedir d’un decret llei, l’ampliació de la Llei de Memòria es tramita per la via d’urgència i les pròrrogues no són d’una setmana, sinó de la meitat.

La setmana passada va acabar el termini de les esmenes de totalitat i cap grup parlamentari en va fer ús perquè exigia presentar una Llei de Memòria alternativa a la vigent des del 2007. Aquest dimarts caducava l’última pròrroga per a les esmenes a l’articulat i s’ha acceptat una nova ampliació a petició del PP i CiutadansPP i Ciutadans.

Això sí, i atès el seu caràcter urgent, fonts parlamentàries han confirmat a Europa Press que no es calculen gaires més ampliacions de termini i que en una o dues setmanes la reforma serà desbloquejadala reforma serà desbloquejada. De fet, Ciutadans no té intenció de congelar-la 'sine die', sinó que ja està treballant en les seves esmenes.

El PSOE pren més temps

Fonts del partit del Govern van assegurar que fins a la setmana que ve no presentaran les esmenes, tret que Ciutadans demani ampliar el termini de nou, segons informa Miguel Ángel Rodríguez. En aquest cas, la presentació de les esmenes socialistes es podria retardar una mica més per continuar perfeccionant el text.

Notícies relacionades

A més de la menció expressa a què Franco no sigui enterrat en llocs públics que es puguin convertir en llocs de peregrinacióllocs públics peregrinació, el Grup Socialista estudia la possibilitat que les seves esmenes recullin certes condicions especials perquè Franco sigui enterrat en un cementiri. 

A més, l’esmena que preveu imposar sancions als responsables d’espais públics on es produeixi enaltiment de la dictadura també inclou, a més de l’Església i els propietaris de recintes, elsajuntaments.