CONSELL DE MINISTRES

El Govern busca reformar la llei de memòria històrica perquè Franco no vagi a l'Almudena

Calvo fia a aquest canvi normatiu que el dictador sigui enterrat en un "lloc privat"

El PP i Cs poden paralitzar l'exhumació amb la seva majoria en la Mesa del Congrés

43836165 60

43836165 60 / Francisco Seco (AP)

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Nou canvi al Govern, i en concret de la seva vicepresidenta, sobre la destinació deFrancisco Francouna vegada sigui exhumat delValle de los Caídos. Primer,Carmen Calvova dir que l’Executiuno podia fer resper impedir el desig dels nets del dictador d’enterrar-lo a la catedral de l’Almudena, on són propietaris d’una cripta. Després, quela llei impedia que el cadàver anés a parar a un lloc tan cèntric, a menys d’un quilòmetre de la Puerta del Sol, perquè podria ser exaltat pels seus seguidors. No obstant, aquest divendres, Calvo va tornar a virar.

La vicepresidenta va assenyalar que tot depenia d’unareforma de la llei de memòria històrica.L’enfocament complica el desig del Govern de tancar aquest assumpte de forma ràpida. El seu compromís que Franco sortirà del Valle de los Caídos“abans que acabi l’any”està cada vegada més en l’aire.

Després queel Vaticà rectifiqués la versió del Governen un comunicat per complet inusual, arran de la interpretació que Calvo va donar de la seva trobada a començaments de setmana amb el secretari d’Estat de la Santa Seu,Pietro Parolin, la número dos del Govern no va dir res ahir sobre la suposada col·laboració amb l’Esglésiaperquè el dictador no anés a l’Almudena. La possibilitat que els ossos de Franco acabin allà posa els cabells de punta a l’Executiu. L’exposició de la tomba seria molt superior a la de la Vall dels Caídos, a 50 quilòmetres de la capital. La vicepresidenta es va limitar a traslladar que l’acord amb l’Església se cenyeix a l’exhumació, i que els socialistes anaven a proposar “modificacions de la llei de memòria històrica perquè el dictador estigui en unlloc privat, decorós, sense enaltiment”.

Tràmit d’esmenes

Notícies relacionades

La reforma d’aquesta llei es troba ara alCongrés, perquè inclogui eldecretd’exhumació de Franco. El termini per presentar esmenes acaba dimarts, peròel PP i Cspodrien ampliar-lo, fent servir la sevamajoria en la Mesa de la Cambra baixa, una cosa que han fet amb altres projectes socialistes, com lareforma de la llei d’estabilitat pressupostària per esquivar el veto del Senat al sostre de despesa. La rapidesa de l’exhumació de Franco, per tant, depèn de conservadors i taronges, que s’han mostrat crítics amb aquesta iniciativa del Govern.

Calvo no va explicar el perquè dels seus canvis. “A cadaobstacledonem unaresposta”, va dir en diverses ocasions la vicepresidenta, que també va reclamar a la família del dictador que “entengui la necessitat de la societat espanyola d’acabar amb això”. La seva petició, d’acord amb el que ha passat fins ara, tindràescàs ecoen els nets de Franco.