SONDEIG DEL GESOP

Dos de cada tres espanyols creuen que la ultradreta avança de la mà de Vox

El partit que lidera Santiago Abascal aconseguiria entre tres i cinc escons

El 39,5% dels enquestats considera que el discurs del PP és ultra

zentauroepp45710092 santiago abascal  leader of far right political party vox  s181104170038

zentauroepp45710092 santiago abascal leader of far right political party vox s181104170038 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les enquestes solen ser plenes de preguntes on les contestacions dels ciutadans, la seva percepció, és molt diferent segons les seves simpaties polítiques, però quant a la situació per la qual passa l’extrema dreta, les posicions no varien en excés. Gairebé dos de cada tres espanyols (el 64,1%) consideren que els ultres avancen, sobretot de la mà de Vox, segons assenyala el sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, davant el 27,4% que contesten que no ho fan. No hi ha a penes diferències de diagnòstic entre els votants dels partits majoritaris, a excepció dels que recolzenUnits Podem.

El 56,5% dels espanyols que van donar suport al PP en les últimes generals, el juny del 2016, consideren que l’extrema dreta està creixent, davant el 61,8% de l’electorat del PSOE i el 61,4% del de Ciutadans. Entre els simpatitzants morats el percentatge ascendeix fins al 78%, gairebé tan alt com el dels votants d’ERC: un 82,1% d’aquest col·lectiu respon que el fenomen ultra cotitza a l’alça. Els votants del PDECat que coincideixen en el dictamen són un 64%.

Qüestió diferent és quines sigles representa l’extrema dreta per als sondejats. Vox, que després de diversos anys de travessia al desert ha mostrat la seva empenta en els últims temps, amb prop d’11.000 afiliats i la celebració d’un multitudinari acte a Madrid a començaments d’octubre, és el partit que més s’identifica amb aquest espectre ideològic. Però no només. El 51,9% dels consultats qualifica d’ultra el partit que lidera Santiago Abascal, que segons l’enquesta entraria per primera vegada en el Congrés, gràcies al seu dur discurs contra l’independentisme català, els immigrants i el feminisme, amb entre tres i cinc diputats i una estimació de vot del 4,3%.

No és que a Vox li molesti gaire el qualificatiu. El mes passat, Javier Ortega Smith, secretari general d’aquesta formació i advocat de l’acusació contra els líders del procés, va contestar així en aquest diari a la pregunta de si era d’extrema dreta: "Som d’extrema necessitat per a Espanya. Ens és igual que ens digueu ultres, fatxes, extrema dreta... No ens distraureu amb etiquetes. Nosaltres seguim. Això acaba de començar".

El PP no es troba tan lluny quant al judici que suscita la seva ideologia. El 39,5% dels espanyols consideren que els conservadors tenen un discurs d’extrema dreta, però el sondeig també conté la rellevant dada que més de la meitat dels votants socialistes (el 52,8%) i d’Units Podem (el 64,8%) situen en aquest espectre al partit que lidera Pablo Casado des de fa tres mesos i mig. El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet servir aquesta tesi. El 24 d’octubre passat, durant el debat en el Congrés sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, el secretari general del PSOE va acusar el PP i Ciutadans de fer "manetes ideològiques" amb Vox. L’estudi del GESOP reflecteix que hi ha transvasament de vots dels dos primers partits al tercer. El 4,6% dels que van recolzarMariano Rajoy en les últimes eleccions diuen que ara donarien suport a Abascal. El percentatge entre els antics simpatitzants d’Albert Rivera  és més alt: arriba al 7%.

La percepció sobre Cs a Catalunya

Notícies relacionades

Ciutadans, que va ser el primer partit en les eleccions catalanes del 21 de desembre passat, convocades pel Govern central mitjançantl’article 155 de la Constitució, ocupa un lloc especial entre l’electorat independentista. Si hi ha una formació considerada com d’extrema dreta per aquest col·lectiu, és el que presideix Rivera, que sol qualificar de "distorsió" el que la majoria dels espanyols ho identifiquin amb la dreta. Per al 91% dels votants d’ERC i el 82,3% dels del PDECat, els taronges són un partit ultra, més que el PP (85,5% i 64,1%, respectivament) i que Vox (64,2% i 73,3%).

Catalunya, en aquest sentit, és la comunitat autònoma on més es percep l’auge de l’extrema dreta. El 75,7% dels seus habitants contesten que els ultres estan creixent, davant, per exemple, el 71,1% dels canaris, el 70,6% dels valencians i el 67,8% dels andalusos. Més de la meitat dels catalans, i també dels bascos, contesten que tant el PP com Ciutadans són d’extrema dreta.