QUI ÉS QUI

Les cares i els suports de Vox

Carlos Fabra, Sánchez Dragó, Morante de la Puebla i Carmen Lomana donen suport al partit ultra

combo-vox

combo-vox

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Vox no va ser més que una marca pintoresca per al PP i Ciutadans fins que el partit va omplir el Palau de Vistalegre de Madrid, el passat 7 d’octubre. Llavors la displicència de populars i taronges cap aquesta organització es va tornar en inquietud per la irrupció d’un nou actor polític que amenaça de ple el seu espai electoral. Però, ¿qui hi ha darrere de Vox i amb quins recolzaments compta? Aquests són alguns noms vinculats a la nova extrema dreta espanyola.

Santiago Abascal

L’actual president de Vox va néixer a Bilbao el 1976 i va militar en el PP del 1994 al 2013. Va ser diputat del Parlament basc entre el 2004 i el 2009. És el fundador de la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (DENAES) i va ser amb la gestió del final d’ETA quan aquest sociòleg va escenificar el seu gradual allunyament del PP, en especial per la línia seguida sobre el diàleg amb els nacionalistes bascos i l’excarceració de terroristes en virtut de la 'doctrina Parot'. El seu escorament cap a la dreta va desembocar en la creació de Vox el 2014, el mateix any que va néixer Podem i va fer eclosió Ciutadans. És col·laborador assidu d’un bon nombre de mitjans de comunicació, com la COPE, Intereconomía, ‘Libertad Digital’, EsRadio, 13TV, ‘Abc’ i ‘La Razón’.

Javier Ortega Smith

El secretari general, portaveu i advocat de Vox ha acaparat molt protagonisme l’últim any com a ariet judicial contra l’independentisme català. Porten la seva firma multitud de querelles contra càrrecs polítics (entre ells el president del Govern, Pedro Sánchez, per la seva tesi), però la seva tasca més important és la d’exercir com a lletrat de l’única acusació popular en la causa per rebel·lió contra els líders del procés. Un procés que manté en presó preventiva nou exdirigents secessionistes. El 2016 va participar en l’acció en la qual membres del partit van desplegar una bandera d’Espanya al penyal de Gibraltar i es va haver d’escapar nedant de la Royal Police. El seu rostre és també habitual en moltes tertúlies de mitjans conservadors, però s’ha deixat entrevistar també, per exemple, a La Sexta i TV3.

José Antonio Ortega Lara

Sens dubte, la cara més coneguda de Vox és la de l’exfuncionari de presons que ETA va segrestar durant 532 dies entre el 1996 i el 1997. La seva imatge després de ser alliberat per la Guàrdia Civil del diminut ‘zulo’ on la banda terrorista va consumar el seu captiveri més cruel va donar la volta al món. Mestre i llicenciat en Dret, va militar en el PP entre el 1987 i el 2008, quan va estripar el carnet per discrepàncies ideològiques amb la doctrina de Mariano Rajoy. Sis anys més tard es va convertir en fundador, juntament amb Abascal, de Vox com a resposta a un "sentiment d’orfandat política en la centredreta".

Aleix Vidal-Quadras

Idèntic salt, del PP a Vox, va fer aquest llicenciat en Ciències Físiques i catedràtic de Física Atòmica i Nuclear, que no obstant ja no milita en el partit. Descendent d’algunes de les famílies de l’alta burgesia barcelonina, va liderar el PP català del 1991 al 1996, i va obtenir el que fins al 2012 va ser el millor resultat del partit en unes eleccions autonòmiques (17 diputats). La seva frontal oposició a tot diàleg amb el nacionalisme el va ajudar a escalar en el PPC, però també va propiciar la seva caiguda quan José María Aznar va haver de pactar amb Jordi Pujol per arribar a la Moncloa.

Resituat com a eurodiputat, va ser vicepresident del Parlament Europeu del 1999 al 2014, any en què va plantar el PP i es va enrolar a Vox. Va ser el primer president del partit, però va sortir-ne per la porta del darrere després d’encadenar diversos fracassos electorals i apostar per un acostament a Ciutadans i UPiD. Arran de l’acte de Vistalegre, Vidal-Quadras va comentar a Twitter que Vox havia evolucionat des d’un corrent "liberalconservador, europeista i reformista", que ell deia encarnar, a un altre de "nacionalista, revisionista, euroescèptic i confessional". 

Carlos Fabra

L’expresident de la Diputació de Castelló i del PP provincial, condemnat a quatre anys de presó per defraudar 700.000 euros a Hisenda i actualment en llibertat condicional, és un dels últims 'fitxatges’ de Vox. En realitat, no forma part de l’organigrama del partit i la direcció intenta marcar distàncies amb ell, però aquest any ha assistit a tres actes de la formació a Castelló i Benicàssim. No obstant, la direcció provincial de Vox puntualitza que no ha contactat "de manera expressa" amb Fabra, sinó que aquest va als seus actes "com qualsevol altra persona". L’exmandatari castellonenc sí que ha confessat la seva "simpatia per les idees" de Vox.

Dragó, Morante, Lomana...

Notícies relacionades

L’acte de Vistalegre va comptar amb la presència de diverses personalitats públiques de diferents àmbits que van manifestar així el seu recolzament a la formació ultradretana. Es tracta dels escriptors Fernando Sánchez Dragó i Hermann Tertsch i el torero Morante de la Puebla. L’empresària i col·laboradora de televisió Carmen Lomana es va presentar en les llistes de Vox al Senat en les eleccions generals del 2015, tot i que no va repetir en els comicis de l’any següent.

Aquesta mateixa setmana, Vox ha anunciat el recolzamentd’Antonio del Castillo, pare de Marta del Castillo, l’adolescent assassinada fa una gairebé una dècada a Sevilla per un exnòvio i el cos de la qual encara no ha aparegut. Després d’anys de proximitat al PP, ha radicalitzat els seus postulats i s’ha acostat a Vox, partit al qual recolzarà en alguns actes de la campanya electoral andalusa. Malgrat això, va puntualitzar a Twitter que aquest recolzament no significa que "entri en política", i va declinar fer qualsevol declaració.