ACTE MASSIU A MADRID

La ultradreta ressuscita a Espanya contra el procés, immigrants i feministes

El partit Vox, després de quatre anys de travessia del desert, puja fins a 11.000 afiliats. El Govern té enquestes que els donen dos diputats en el Congrés

Javier Ortega, secretari general: "Junqueras, Puigdemont i la resta dels colpistes haurien de passar més de 20 anys a la presó"

zentauroepp45378637 vox181007163923

zentauroepp45378637 vox181007163923 / PAOLO AGUILAR

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

 "Si fóssim alemanys, votaríemAlternativa per Alemanya; si fóssim americans, votaríemTrump". Ho diuJavier Ortega Smith, secretari general de Voxi advocat de l’acusació contra els líders del procés català, arran de la pregunta de si dirigeix un partit feixista, ultradretà, populista o franquista, o les quatre coses alhora. Ortega Smith, número dos de Vox, va ser militar d’operacions especials i és l’advocat que, en nom del partit,primer va demanar la presó incondicional per a Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Carme Forcadelli altres polítics independentistes catalans.

Fins aquell moment, reconeix Ortega, Vox travessava una “travessia del desert”, plena de fracassos des de les eleccions europees del 2014. El conflicte català, “el cop d’estat” en paraules d’Ortega, els ha fet reviure. D’uns 3.500 militants ha passat a 11.043, segons les seves dades. La majoria d’ells (3.130 persones) són a Madrid. També creixen a Sevilla, Múrcia, Alacant i València. A Catalunya hi ha 772 afiliats a Vox, 592 dels quals, a la província de Barcelona. 

Per mostrar aquest múscul, Vox ha celebrat un míting, que ha omplert el pavelló de Vistalegre (Madrid). Per primera vegada des del seu naixement, el CIS els dona un escó al Congrés. Altres enquestes utilitzades pel Govern i el PSOE recullen que l’“espai Vox”, la ultradreta, rebria almenys 500.000 vots en unes eleccions generals i obtindria dos diputats, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

Contra la llei de violència de gènere

A més del conflicte català, Vox atribueix el seu creixement a tres factors més. El primer, la seva actitud respecte a la immigració, especialment, la immigració musulmana. “Merkel, Sorosi d’altres han fet polítiques suïcides d’immigració. Hem defensat en solitari la política de fronteres segures. Els immigrants musulmans són més difícils d’integrar a Espanya i tenen més risc de caure en la delinqüència i en el terrorisme". Els atemptats de Barcelona també han ajudat que aquest missatge cali.

El tercer enemic són les feministes. Vox defensaderogar la llei contra la violència masclista, rebutja el pacte d’Estat per combatre aquest problema i arriba a assegurar que “una gran part de les denúncies de violència de gènere no tenen fonament ni base real. Són per aconseguir avantatges en els processos de divorci”, en paraules d’Alicia Rubio, la seva vicesecretària de Mobilització. Javier Ortega insisteix en aquesta visió. “La ideologia de gènere és una gran mentida i un negoci fabulós per a associacions feministes radicals. Han canviat la lluita de classes marxista per la lluita de sexes”.

La quarta palanca de Vox és la memòria històrica. El partit defensa derogar la llei ideixar el Valle de los Caídos com està, tomba de Franco inclosa. Però no es declaren franquistes. “Aquí no fem un examen de puresa, no preguntem a la gent que ve si li agradaFranco, Felip II o Isabel la Catòlica. Tots són personatges de la història. Tenim afiliats que van estar en les Joventuts Comunistes. Som un partit democràtic”, respon Ortega Smith, en al·lusió a un fenomen que també té lloc a França, on molts antics votants comunistes recolzenLe Pen.

Tècniques de Trump

Vox busca vots entre ell que ells anomenen l’"Espanya adormida" o l’"Espanya real". Alguns creuen que també entre l’Espanya profunda. El partit admet que ha fet servir tàctiques inspirades en la campanya de Donald Trump “per captar bosses de votants abandonats o traïts pel PP”. En aquesta línia, Vox ha dedicat molt temps i ha celebrat trobades amb “caçadors, pescadors, gent del món rural, del món taurí...”. També manté relacions fluides amb Jusapol, l’associació de policies locals i nacionals  que reclama l’equiparació salarial al marge dels sindicats policials, que la veuen amb recel. Jusapol va ser qui va convocar la manifestació a Barcelona el dissabte 29 de setembre i anuncia noves protestes a la capital catalana.

Notícies relacionades

Sobre el futur, Ortega, l’advocat en el procés del Tribunal Suprem contra el procés, assegura que rebutjarà qualsevol indult. “Seria repugnant i terrorífic” i defensa que “després d’un procés i un judici just, amb garanties, com s’està tenint, han de ser condemnats perquè han comès delictes gravíssims. Junqueras, Puigdemont i la restahauran de passar 20 anys o més a la presó”.

“¿Sou d’extrema dreta?”, insisteix el periodista abans d’acabar l’entrevista. “Som d’extrema necessitat per a Espanya. Ens és igual que ens digueu ultres, fatxes, extrema dreta... No ens distraureu amb etiquetes”, respon Ortega, “nosaltres seguirem. Això acaba de començar”.