CITA A ROMA

El Govern i el Vaticà busquen una "solució" per a les restes de Franco

L'Executiu vol evitar tant sí com no que el dictador sigui inhumat a la catedral de l'Almudena

Calvo es reuneix amb el secretari d'Estat de la Santa Seu en un clima de "cordialitat"

undefined45677725 graf7504  ciudad del vaticano  29 10 2018  la vicepresidenta181029134221

undefined45677725 graf7504 ciudad del vaticano 29 10 2018 la vicepresidenta181029134221

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Malgrat els múltiples i importants assumptes que afecten les seves relacions, el Govern no s’havia reunit fins ara amb els representants del Vaticà. En la primera cita d’aquest tipus des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa, la vicepresidenta, Carmen Calvo, s’ha vist aquest dilluns a Roma amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin. La trobada ha provocat un lleuger canvi a la cúpula de l’Església sobre el tema de més actualitat de tots els que havien d’abordar: el destí del cadàver de Francisco Franco una vegada sigui exhumat, en principi abans que acabi l’any, del Valle de los Caídos. La Santa Seu s’ha compromès amb l’Executiu, preocupadíssim per la possibilitat que la família del dictador ordeni que les seves restes siguin traslladades a la catedral de l’Almudena, catedral de l’Almudenaa buscar una "solució" i "continuar mantenint el diàleg", segons ha informat la Moncloa.

El Govern evita de moment anar més enllà sobre el diàleg amb l’Església en aquesta matèria, però aplaudeix l’actitud del Vaticà, que tanca certa transformació respecte a la seva posició anterior. Els bisbes, fins ara, havien mantingut que no podien fer res per truncar els desitjos dels nets  de Francoo podien fer resnets , que posseeixen en propietat una cripta al principal temple catòlic de Madrid. Fonts de l’Executiu també assenyalaven que el seu marge de maniobra era aquí escàs, ja que no podien dir al Vaticà el que havien de fer en una catedral.

L’exhumació de les restes de Franco és una de les mesures més simbòliques, i aplaudides per la societat, que prendrà Sánchez en aquesta legislatura. Però el seu hipotètic trasllat a l’Almudena suposaria, segons fonts socialistes, "un fracàs". El temple no està situat a 50 quilòmetres de la capital, com el Valle de los Caídos, sinó en ple centre, i pot convertir-se en el nou lloc al qual peregrinin els admiradors del dictador.

Impostos i abusos

Notícies relacionades

Per això aquesta reunió era tan rellevant. "El cardenal Parolin ha garantit a la vicepresidenta del Govern espanyol que no s’oposarà a l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Respecte a la inhumació, tots dos han coincidit en la necessitat de buscar una solució i continuar mantenint el diàleg", assenyala la Moncloa.

Els altres assumptes que Calvo i Parolin han tractat en la reunió han sigut el règim fiscal de l’Església (que no paga l’impost sobre béns immobles), els béns immatriculats pels bisbes de manera irregular (entre d’altres la mesquita de Còrdova) i la pederàstia, després que la Conferència Episcopal Espanyola posés al capdavant de la comissió que estudiarà aquests crims a Juan Antonio Menéndez, bisbe d’Astorga, que va ocultar casos coneguts. "L’Església ha traslladat la seva preocupació, compartida pel Govern, per donar justícia a les víctimes d’abusos i prevenir aquests fets en el futur. En aquest sentit, el Govern ha informat la Santa Seu de les modificacions en el Codi Penal per aconseguir que aquests delictes siguin imprescriptibles", assenyala el Govern.