BARÒMETRE DE L'OCTUBRE

Casado s'enfonsa en el CIS i el PP respon amb burles al sondeig i atacs a Sánchez

L'enquesta atorga al PSOE el 31,6% dels vots i col·loca els populars en tercer lloc, amb el 18,2%

Ciutadans, en segon lloc, aconseguiria un 21% de recolzaments mentre que Podem pujaria fins al 17,3%

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va divulgar el seu baròmetre aquest dijous, un dia després que Pedro Sánchez Pablo Casado portessin el seu enfrontament a límits inexplorats fins ara, i enfonsa el PP al tercer lloc i desencadena el triomfalisme en el PSOE. Casado havia qualificat Sánchez de "responsable i partícip del cop d’Estat" a causa de l’actitud dialogant del Govern central amb l’independentisme català. El missatge, i la reacció del president, tallant la ja de per si escassa relació amb el dirigent conservador, havien sigut ben rebuts pels seus. Però el treball de l’organisme públic, dut a terme amb un mètode que suscita polèmica, dibuixa un escenari gens esperançador per al PP, que va respondre amb burles al sondeig i més atacs al cap de l’Executiu. Els populars, amb una intenció de vot del 18,2%, estarien avui molt per darrere de Cs (21%) i amb poc avantatge sobre Podem (17,3%). Els socialistes, mentrestant, continuarien elevant el seu sostre, amb el 31,6% de recolzaments, a més de 10 punts de la resta.

L’estudi es va dur a termea començaments d’octubre. Va ser un període convuls, després de la dimissió de Carmen Montón com a titular de Sanitat, els dubtes sobre la tesi de Sánchez (aclarits majoritàriament), i coincidint amb l’aniversari de l’1-O i l’ultimàtum de Quim Torra al president perquè negociés un referèndum d’independència a Catalunya. Però res de tot això sembla passar factura al PSOE. Per als socialistes, el sondeig, dissenyat a través de 3.000 entrevistes presencials, confirma que l’arribada a la Moncloa ha suposat un revulsiu, i ha reforçat l’afany de Sánchez d’esgotar la legislatura perquè el vent li bufa a favor.

L’avantatge de l’esquerra

Cs i Podem també tenen motius per a cert optimisme. Els taronges són molt lluny del lideratge demoscòpic que ocupaven abans de la moció de censura, quan tots els sondejos els col·locaven en primer lloc, però pugen gairebé un punt i mig respecte al baròmetre del mes passat, que els donava una intenció del 19,6%, i continuen restant suports al PP. Més d’un 20% dels qui van votar el 2016Mariano Rajoy contesten que ara donarien suport a Albert Rivera. Els morats, en el mateix sentit, consoliden la seva tendència a l’alça (al setembre van obtenir el 16,1% de recolzaments, 1,2 punts menys que ara) i veuen com la diferència entre els blocs d’esquerra i dreta augmenta fins a arribar a gairebé els 10 punts. La suma del PSOE i Podem dona una estimació de vot del 48,9% davant el 39,2% del PP i Cs.

La formació de Casado en surt més mal parada. Els sondejos solen premiar larenovació en els partits, però no és el que passa amb els conservadors, que es troben en una dura pugna amb Cs i Vox (la formació d’extrema dreta obté una intenció de vot de l’1,3%, una dècima menys que al setembre) i ja se situen a més de 13 punts dels socialistes. La direcció del PP va optar per un dur atac, intentant desacreditar el president del CIS, José Félix Tezanos, cosa que també va fer Cs.

Un mètode controvertit

Des que Tezanos va arribar a la presidència del CIS, després de la formació del Govern socialista, l’organisme públic ha estat envoltat de polèmica. Primer, pels seusvincles amb el PSOE. Tezanos era secretari d’Estudis i Programes dels socialistes, un lloc que es va resistir a abandonar. I després, pel mètode fet servir per calcular l’estimació de vot. Els nous baròmetres amb preguntes preelectorals, que ara tenen una periodicitat mensual en lloc de trimestral, eliminen la tradicional cuina i traslladen els resultats mitjançant una senzilla regla de tres amb les dades d’intenció directa de vot més simpatia, sense modificar gairebé el que contesten els consultats. El nou sistema beneficia substancialment el PSOE.

Notícies relacionades

Els conservadors van desafiar Sánchez a convocar eleccions de forma immediata si de veritat creu en els auguris del CIS. L’enquesta, per al PP, busca "empènyer" Casado un esglaó per sota després que aconseguís situar-se definitivament com a "cap de l’oposició" fet el cara a cara amb Sánchez al Congrés dimecres passat. Els populars van intentar treure ferro al sondeig, i tampoc van atorgar importància a l’anunciada ruptura de les relacions per part de Sánchez. "¿Quina relació es trencarà si no n’hi ha?", es preguntaven membres de l’entorn de Casado, recordant que no té contacte amb el president des de l’estiu passat. El PP, en tot cas, va remarcar que no té intenció de tancar la porta el PSOE com a organització, sigui quina sigui la resposta individual del seu secretari general.

El CIS, finalment, no ofereix els resultats a Catalunyade socialistes, populars i taronges, ja que es presenten a tot l’Estat. Però l’enquesta sí que mostra lafortalesa d’ERC, que torna a ocupar el primer lloc en l’autonomia amb una estimació del 4,3%, contra el 3,2% d’En Comú-Podem. El PDECat, amb el 1,4%, segueix en caiguda lliure. Els postconvergents van obtenir el mes passat el 1,9%; els republicans, el 4,1%, i els comuns, el 2,6%.