BARÒMETRE DEL SETEMBRE

CIS: El PSOE amplia el seu avantatge i ja treu 10 punts al PP

Sánchez obtindria un 30,5% dels vots, mentre Casado no aconsegueix que el seu partit es recuperi

L'enquesta es va dur a terme abans de la dimissió de Montón i la polèmica sobre la tesi del president

20180925 408171 cisseptiembree 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La Moncloa se li continua posant molt bé, alPSOE. Almenys fins a començaments del mes de setembre, quan es va dur a terme l’últim baròmetre delCentre d’Investigacions Sociològiques (CIS), donat a conèixer aquest dimarts. L’enquesta col·loca el PSOE amb una estimació de vot del 30,5%, gairebé 10 punts més que el PP (20,8%), que mostra escassos símptomes de recuperació des de l’arribada de Pablo Casado al lideratge. Per darrere, Ciutadans, que cau fins a la tercera posició (19,6%), lluny del lloc que ocupava abans d’estiu, i Podem i les seves confluències (16,1%), que milloren lleument els resultats.  

En un panorama polític tan canviant com l’actual, el valor de les dades d’aquest sondeig és relatiu. El CIS va dur a terme el treball de camp, a través de 3.000 entrevistes presencials,entre l’1 i l’11 de setembre, abans de les últimes crisis a l’Executiu, que ara mateixpassa pel seu pitjor moment. Llavors no s’havia produït ladimissió de Carmen Montón com a ministra de Sanitat pel seu màster fraudulentCarmen Montón, niels dubtes sobre la tesi de Sánchez(aclarides majoritàriament), ni elcanvi de criteri sobre la venda de bombes làser a l’Aràbia Saudita, ni tampoc la polèmica pelsvincles entre la titular de Justícia, Dolores Delgado, i l’excomissari José Manuel Villarejo,Dolores DelgadoJosé Manuel Villarejoa presó des del novembre per l’anomenat ‘cas Tàndem’, que investiga les clavegueres policials.  

Els canvis

Els seus resultats mostren variacions respecte als del’estudi anterior d’aquest tipus dut a terme per l’organisme públic. Publicat a començaments del mes d’agost, amb dades obtingudes durant el mes anterior, quan Sánchez acabava d’arribar a la Moncloa, el baròmetre va col·locar el PSOE amb una intenció de vot del 29,9%, més de nou punts per sobre del PP i Cs (tots dos amb un 20,4%) i a moltíssima distància d’Units Podem i els seus satèl·lits territorials, que baixaven quatre punts i es quedaven en un 15,6%, mostrant així que els socialistes estan reconquistant des de la Moncloa la part dels seus votants tradicionals que se n’havien anat al partit dePablo Iglesias. L’enquesta actual ve a reforçar aquesta tendència, si bé el partit morat millora lleument les expectatives, però tots els partits, inclòs el PSOE, donen per descomptat que les crisis dels últims temps a l’Executiu tindran efectes sobre l’electorat. 

A partir d’ara, no s’haurà d’esperar tant perquè el CIS ofereixi resultats d’intenció de vot. Des de fa més de dues dècades, l’organisme públic duia a terme aquests estudis cada tres mesos, però ara, sota la direcció deJosé Félix Tezanos, ha decidit que la periodicitat sigui mensual, com abans del 1996. El canvi no està exempt de polèmica, a causa dels forts vincles  de Tezanos amb el PSOE, que va abandonar l’executiva del partit, en què era secretari d’Estudis i Programes, de mala gana quan va ser anomenat màxim responsable del CIS.

Intenció directa

Notícies relacionades

Les sospites de parcialitat en els estudis de l’organisme públic acompanyen a Tezanos, però els resultats de l’enquesta en intenció directa de vot, que és la resposta espontània dels consultats sense tenir en compte més factors (com el record de vot, l’estimació dels líders, la confiança que susciten i l’opinió sobre la situació actual, entre d’altres), no són gaire diferents als de l’estimació. Els socialistes obtenen un 18,6%, comparat amb el 12,9% del PP, el 12,3% de Cs i el 9,8% de Podem i les seves marques territorials.

El CIS no ofereix els resultats a Catalunya de socialistes, populars i taronges, ja que es presenten en tot l’estat. El que sí que reflecteix l’enquesta ésl’avenç d’ERC, amb un 4,1% d’estimació de vot, molt per davant d’En Comú Podem (2,6%) i del PDECat (1,9%).