Vigent des del 2015

El Congrés inicia la reforma estancada de la 'llei mordassa'

La modificació de l'ordre de l'etapa de Rajoy reprèn el pols després de l'acord entre el PSOE i Podem

undefined45413225 graf3694  madrid  espa a   10 10 2018   la secretaria de est181018205341

undefined45413225 graf3694 madrid espa a 10 10 2018 la secretaria de est181018205341 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Congrés inicia aquest dijous les tasques per a la reforma de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a 'llei mordassa' pels seus detractors, amb la constitució de la corresponent ponència parlamentària on els grups començaran a buscar consensos per a la seva modificació, que feia mesos que estava aturada a la cambra.

La constitució de la ponència està prevista per a les 15.30 hores, mitja hora abans de la compareixença prevista de la secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella, segons es va acordar en l’última reunió de la Mesa i Portaveus de la Comissió d’Interior.

En aquella cita també es va resoldre que els grups aprofitarien la sessió constitutiva de la ponència, que treballa a porta tancada, per portar els noms dels compareixents que volen que desfilin per la comissió a fi que els ajudin a redactar aquesta reforma legislativa, dos per grup.

Compareixença d’experts

La idea és que els experts puguin comparèixer al novembre en la Comissió d’Interior amb l’objectiu que a finals d’aquell mes els grups puguin començar ja a negociar les corresponents esmenes.

La Comissió de l’Interior, presidida ara per l’exministre de Justícia Rafael Catalá, va decidir impulsar aquest mes d’octubre el debat de la reforma de la 'llei mordassa' després d’estar mesos encallada en el Congrés i que Esquerra Unida demanés fins en dues ocasions reactivar-la.

Inicialment sobre la taula hi havia dues proposicions de llei per modificar la llei de seguretat ciutadana que el PP va promoure el 2015, en l’etapa com a titular d’Interior de Jorge Fernández Díaz: la del PNB, que en plantejava una reforma, i una altra del PSOE, que advocava per derogar-la directament.

Acord entre el PSOE i Podem

Els grups van arribar a presentar esmenes a les dues iniciatives, però finalment van decidir no convocar dues ponències paral·leles, sinó una d’única, que treballarà sobre el text dels nacionalistes bascos, que no deroga la llei del PP sinó que la reforma.

Precisament els treballs per a la reforma de la 'llei mordassa' s’iniciaran just una setmana després de conèixer-se els criteris que el Govern i Units Podem han acordat en el seu pacte pressupostari per suavitzar la llei de seguretat ciutadana.

En concret, el PSOE i Podem volen revertir els articles de la llei del PP que, segons el seu parer, tenien com a objectiu "descoratjar la protesta social" i "limitar els drets a la llibertat d’expressió i de reunió".

Limitar els registres policials

En aquest sentit, les parts es comprometen que l’absència de comunicació prèvia deixi de ser un obstacle per a les concentracions, sempre que es desenvolupin de forma pacífica, i quel’actuació policial tingui com a guia "la dignitat de la persona i els drets humans".

Notícies relacionades

A més, defensaran la conveniència que els agents portin sempre una identificació "clarament visible", que el registre corporal només s’apliqui en casos d’"indicis concrets i comprovables" i amb prohibició expressa del nu total o parcial del subjecte, i que a la comissaria només es pugui ser retingut un màxim de dues hores.

L’acord contempla també ajustar la quantitat de les sancions econòmiques i la seva aplicació al criteri de capacitat econòmica del castigat, revisar "en profunditat" els tipus d’infracció amb base en la garantia del dret de manifestació i de la llibertat d’expressió, i "introduir el paradigma restauratiu en l’àmbit d’aquestes infraccions administratives i en tots els tipus de la llei que ho permetin".