EXPLICACIÓ PÚBLICA

Els Mossos atribueixen la violència a "grups radicals"

El director Andreu Martínez desvincula dels incidents els CDR perquè "van desconvocar les 21.38 hores", abans de l'assalt

Malgrat la crida d'urgència de totes les patrulles de Barcelona al Parlament, nega errors de planificació al dispositiu

021018 ao1o16-9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, ha negat aquest dimarts que el dispositiu de seguretat resultés insuficient, o mancat de planificació, per fer front a la concentració davant del Parlament en quèun grup va voler entrar a la Cambra. En roda de premsa, ha assegurat que van carregar contra manifestants quan van constatar la seva voluntat de forçar la porta. Martínez, que assegura haver detectat un canvi en les últimes manifestacions independentistes, ha atribuït els incidents a "grups radicals" especialment visibles des del cap de setmana que busquen l’"enfrontament directe" amb la policia. 

En una compareixença junt amb el portaveu dels Mossos, Albert Oliva, Martínez ha justificat les càrregues al veure que es posava "en perill la seguretat i integritat del Parlament per intentar accedir" a l’edifici; i, en vista de les crítiques dels sindicats, ha assegurat que els Mossos tenien a tota hora la capacitat necessària per intervenir.

El director ha remarcat que durant la jornada de l’aniversari de l’1-O es van desplegar "unes 90 unitats antiavalots" per tot el territori català des de les 06.00 hores de la matinada. Que hi va haver focus conflictius tant a Girona com a Lleida. Però, a diferència del que diverses fonts policials han assegurat a aquest diari, la trucada dels agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) al Parlament no significa que el dispositiu estigués mal planificat. 

Notícies relacionades

Malgrat que tots els agents de la USC van ser enviats d’urgència a la Cambra catalana, equipats precàriament amb cascos blancs i un escut, aquests policies "estaven previstos" i "no van realitzar tasques d’ordre públic". Tampoc ha acceptat que aquest enviament de totes les patrulles disponibles a la capital catalana al Parlament, que va provocar una imatge insòlita fins ara amb policies patrulla equipats com a antiavalots, desguarnís Barcelona. 

No ha volgut valorar el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, que va encoratjar els CDR –“pressioneu”–, però ha recordat que, a l’hora dels incidents al Parlament, els CDR ja havien desconvocat les seves accions. D’aquesta manera, Martínez ha desvinculat els incidents dels CDR remarcant que aquests van donar per finalitzada la concentració a les 21.30 hores i l’intent d’assalt es va produir després.