CONSTITUCIÓ

El PP diu que el Govern vol eliminar aforaments per beneficiar els "colpistes" catalans

García Egea demana a Sánchez que es comprometi a treure la protecció també als diputats autonòmics

Podem reclama anar més enllà i exigeix canvis en la inviolabilitat del Rei, els drets socials i la qüestió territorial

jregue44463465 madrid   27 07 2018  politica el pleno del congreso de los d180823130926

jregue44463465 madrid 27 07 2018 politica el pleno del congreso de los d180823130926

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP no té clara quina és la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez, per reformar la Constitució i eliminar els aforaments. Tem que abans de concretar-la se’n desdigui i "torni a rectificar". El secretari general popular, Teodoro García Egea, s’ha burlat així de la proposta de l’Executiu i l'ha acusat d’haver "plagiat" Ciutadans, partit que ha fet bandera d’aquesta idea aquests últims anys, de fet, demà dimarts, Albert Rivera la porta al Congrés. En tot cas, després d’aquests comentaris per desqualificar una iniciativa que a la seu del PP consideren que és una "cortina de fum" per no parlar de la tesi de Sánchez, García Egea ha assegurat que no entrarà a delimitar els aforaments si el PSOE no es compromet a fer-ho també en tots els Parlaments autonòmics, ja que els diputats regionals tenen aquesta protecció inclosa als respectius Estatuts. 

Pel número dos del PP, Sánchez intenta amb aquesta idea facilitar als "colpistes" catalans que "s’escapin" del Tribunal Suprem. Segons la seva opinió, el cap de l’Executiu "no vol" que el Tribunal Suprem segueixi jutjant a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i altres polítics independentistes, sinó que els jutgi un d’ordinari en compliment del seu "pacte ocult" amb els nacionalistes per arribar a la Moncloa. No obstant, els terminis de la reforma proposada pel Govern i els que segueix el procés contra els dirigents sobiranistes són tan justos que sembla poc probable que pogués afectar-los. 

En aquesta mateixa circumstància es pot trobar el president del PP, Pablo Casado, que està a l’espera que el Suprem es pronunciï sobre si li imputa o arxiva la causa del seu màster. Companyes del seu curs, en circumstàncies semblants, ja estanimputades per un jutjat ordinari al no tenir aforament. A Génova esperen que l’alt tribunal es manifesti en les pròximes setmanes i descarten que el pugui afectar. En tot cas, sí que els ha irritat la iniciativa, perquè és una manera de posar el focus també en Casado i els dubtes sobre el seu màster.

Díaz a Andalusia

García Egea ha qualificat l’anunci de Sánchez com un "dur cop" contra la presidenta Susana Díaz, que a Andalusia no ha recolzat l’eliminació d’aforaments. A més, el PP ha posat com a línia vermella per a aquesta reforma el manteniment de l’aforament del Rei emèrit i que es produeixi la limitació de les acusacions particulars per evitar denúncies infundades per part d’un altre partit que pretengui "fer les llistes al contrari". 

La "inviolabilitat" del Rei

Podem, per la seva banda, creu que la reforma ha d’anar molt més enllà i abordar també altres canvis, com la "inviolabilitat" del Rei, el blindatge dels drets socials i la qüestió territorial.

La coportaveu de Podem Noelia Vera ha explicat que l’executiva de la formació haurà encara de debatre sobre l’anunci de Sánchez, però ja ha anticipat que si bé tenen una actitud clara "en contra dels aforaments", creuen que la reforma de la Constitució que s’abordi ha d’anar "molt més enllà".

Notícies relacionades

Vera ha afirmat que "la Constitució s’ha d’adaptar als temps que vivim" i ha avisat que si es toca la Carta Magna caldrà debatre també el blindatge delsdrets socials com la sanitat, la vivenda i l’educació o el motiu que impedeix que el Rei emèrit pugui ésser jutjat igual que la resta dels ciutadans.

En qualsevol cas, Vera no ha volgut condicionar el seu recolzament a la reforma constitucional que proposa Sánchez a aquestes altres mesures, tot i que sí que ha anticipat que seran exigents.