DESPRÉS DE LA CRISI DE LA TESI

Sánchez vol eliminar els aforaments en una reforma exprés de la Constitució

Es retiraria el privilegi a diputats, senadors i membres del Govern, però no a càrrecs autonòmics

Ciutadans i Podem recolzen la iniciativa que l'Executiu vol aprovar en 60 dies

undefined45072669 madrid 17 09 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 180917152220 / JOSE LUIS ROCA

undefined45072669 madrid  17 09 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  180917152220
ro8ejde5otrqqlxwmszl911100

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Anunci davant de l’elit empresarial i política. El president del Govern, Pedro Sánchez,vol reformar la Constitució perquè els càrrecs electes deixin de ser aforats en els actes que no corresponguin a l’exercici de les seves responsabilitats. És a dir, se suprimirà aquest privilegi per a les actuacions privades, que no tinguin a veure amb les seves funcions com a representants públics. La intenció del Govern és portar aquesta proposta al Consell de Ministres d’aquest divendres, demanar els informes preceptius al Consell d’Estat i al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que el Parlament pugui aprovar-la en dos mesos. 

En tot cas, els consensos o dissensos que desperta l’anunci es testaran aquest mateix dimarts, quan el Congrés debat una moció de Ciutadans que justament reclama posar fi a aquests aforaments. La votació serà dijous i prefigurarà si la mesura té recolzaments per tirar endavant.

La proposta és que l’aforament es pugui retirar a diputats, senadors i membres del Govern. En principi, no afectaria els parlamentaris autonòmics, ja que els seus càrrecs es regeixen pels estatuts de cada comunitat. 

La modificació només arribaria a afectar el president del PPPablo Casado, si entra en vigor abans que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la seva causa relativa al màster a la Universitat Rei Joan Carles, segons fonts governamentals, tot i que neguen que l’impuls d’aquesta iniciativa tingui res que veure amb les presumptes irregularitats del president popular.

Encara així, la previsió és que l’Alt Tribunal es pronunciï sobre la causa del màster abans dels dos mesos que el Govern tardaria a tramitar la reforma constitucional, informa Ángeles Vázquez.

Tal com està plantejada de moment la iniciativa, no afectaria els delictes de corrupció, suborn i prevaricació, que estan íntimament lligats, a l’exercici del càrrec polític. 

Majories àmplies

La reforma modifica els articles 71 i 102 de la Constitució. Per ser validada necessita, en primera instància, el recolzament de tres cinquens del Congrés i del Senat. Si no s’aprova en aquell moment, serà necessària la majoria absoluta de la Cambra alta i dos terços de la Cambra baixa. Aquests requisits fan necessari el suport del PP en aquesta mesura. CiutadansiUnits Podem  reclamen aquesta mesura des de fa temps, tot i que cal veure si acceptaran aquesta fórmula, delimitada als polítics, i si els morats l’assumiran sense un referèndum a la ciutadania. Fins ara, els podemistes sempre han reclamat una consulta popular per validar canvis a la Carta Magna. 

La direcció de Podem ha valorat la iniciativa, però considera que ha d’anar més enllà i abordar també altres canvis, com la "inviolabilitat" del Rei, el blindatge dels drets socials i la qüestió territorial.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, també ha aplaudit la iniciativa, que està inclosa en el pacte d’investidura que va firmar amb Cs el 2015.

Balanç de 100 dies

Notícies relacionades

Sánchez ha anunciat aquesta reforma de la Constitució exprés a la Casa d’Amèrica, on ha comparegut per fer una valoració dels seus 100 primers dies al capdavant de l’Executiu, davant dels membres del seu Govern, la plana major del PSOE i de l’Ibex. El president d’ACS, Florentino Pérez; de Telefónica, José María Ávarez Pallete; de La Caixa, Gonzalo Gortázar, i d’Acciona, José Manuel Entrecanales, han sigut alguns dels convidats a l’acte.

El president del Govern ha apel·lat a les forces polítiques, empresaris i societat civil per posar en marxa les transformacions que, segons el seu parer, necessita el país.  "Veient la idea d’una dècada perduda, tenim una dècada per guanyar. Guanyem-la junts, avancem junts", ha assenyalat.