la guerra dels màsters

El PP i Ciutadans redoblen la seva pressió sobre Sánchez perquè comparegui per la seva tesi

Units Podem, ERC, el PNB i el PDECat preveuen evitar la intervenció del president una vegada publicat el document

GRAF753. MADRID, 12/09/2018.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en la sesión de control al Gobierno hoy en el Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF753. MADRID, 12/09/2018.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en la sesión de control al Gobierno hoy en el Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PP i Ciutadans han tornat a pressionar Pedro Sánchez perquè doni explicacions per la seva tesi doctoral davant del Congrés.  Tot i que el Govern els exigeix disculpes per assetjar el president, els dos partits han mantingut la seva petició de compareixença.

"Jo no soc ningú ni per posar en dubte una informació periodística, ni per posar en dubte la paraula d’un polític, tot i que sigui adversari. Crec que, en aquest assumpte, estic demostrant una responsabilitat i un respecte que tant de bo haguessin tingut amb mi en un cas que era molt més irrellevant", ha manifestat Pablo Casado, líder del PP.

Casado ha remarcat que el seu partit no ha demanat a Pedro Sánchez que dimiteixi per aquest assumpte, sinó que s’expliqui a les Corts, perquè els dubtes afecten una tesi doctoral, "un document públic que concedeix un rang acadèmic i habilita per exercir la docència".

Des del partit taronja, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha insistit que Sánchez ha de comparèixer i aclarir si va fer "trampes" o no perquè l’anàlisi antiplagi que ha fet l’Executiu "és de part" i no resol la polèmica.

"Espanya ha de saber si el president va fer trampes o no i això ho haurà de resoldre venint al Congrés", ha dit el número dos de Cs, que ha assegurat que el seu partit s’aplicarà d’aquí a dimarts, quan es reuneixi la Junta de Portaveus, a obtenir suports a favor de la compareixença de Sánchez.

Oposició a la compareixença

No obstant, els desitjos de PP i Cs xocaran amb els dels altres grups. Units Podem, Esquerra Republicana (ERC), el PNB i el Grup Mixt, representat aquest mes pel PDECat a la Junta de Portaveus del Congrés, preveuen salvar el president del Govern d’haver d’acudir al Ple del Congrés per donar explicacions.

Notícies relacionades

En representació d’Units Podem, Pablo Iglesias va trucar a Sánchez per suggerir-li que fes accessible la seva tesi ‘online’, tal com finalment ha fet. La seva portaveu parlamentària, Ione Belarra, va afegir que la seva presència al Congrés "no tindria sentit si fa pública la tesi".

A ERC, el seu portaveu a la Cambra Baixa, Joan Tardà, va apuntar aquest dijous que no farien el "joc" a Ciutadans, i el seu homòleg del PDECat, Carles Campuzano, es va limitar a demanar-li "la màxima transparència". Des del PNB tampoc veuen necessari que Sánchez comparegui a la Cambra Baixa per una tesi que ja és pública i que la mateixa Universitat Camilo José Cela, on la va cursar, ja ha dit que es va ajustar a la normativa vigent i que, a més, també ha superat els programes de detecció de plagi.