DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

El Defensor del Poble critica la presència de llaços grocs en edificis públics

Fernández Marugán expressa la seva preocupació «pel deteriorament de la convivència» a Catalunya

El Defensor del Poble critica la presència de llaços grocs en edificis públics

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

ElDefensor del Poble,Francisco Fernández Marugán, s’ha manifestat aquest dilluns en contra de la presència dellaços grocs en edificis públics. Segons el seu parer, el principi deneutralitat ideològicapropi d’una societat pluralista és “incompatible amb la presència als edificis públics de símbols d’una ideologia”.

Així s’ha manifestat Fernández Marugán en una declaració institucional, en vista dels recents esdeveniments a Catalunya, en la qual ha mostrat “la sevapreocupació pel deteriorament de la convivènciaen els espais públics catalans” i ha reclamat als poders públics de Catalunya que respectin “el principi de neutralitat ideològica que ha de regir qualsevol societat lliure, oberta, democràtica i tolerant”.

Condemna de les agressions

Així mateix, ha condemnat les agressions patides per una ciutadana que retirava llaços grocs a Barcelona i per un treballador de Telemadrid en el transcurs d’una manifestació convocada en contra de la primera agressió, i ha desitjat que la pròxima Junta de Seguretat de Catalunya, que se celebrarà aquest dijous, abordi la situació derivada de l’ús i la retirada de símbols de contingut ideològic als espais públics.

Un Estat de dret està sotmès a regles de contingut divers per garantir que sigui “un espai compartit”, segons Fernández Marugán, que ha argumentat: “Els drets de reunió i manifestació o el d’ús dels espais públics no són il·limitats precisament per preservar la seguretat i la convivència”.

Ha recordat que la institució que dirigeix ja ha començat a rebre i tramitar queixes sobre l’ús de símbols ideològics als edificis públics.

A la façana de l’Hospital de Sant Pau

El 7 d’agost passat va emparar un ciutadà que es queixava de la instal·lació de llaços grocs a la façana principal del’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

El Defensor va escriure a la consellera de Salut de la Generalitat afirmant que “la llibertat d’expressió de les persones en instal·lacions públiques té un límit en el principi de neutralitat ideològica dels poders públics, que no són partits polítics o entitats de la societat civil”.

“Els ciutadans que hi acudeixen (hospitals, instal·lacions policials, delegacions d’Hisenda i un llarg etcètera) tenen una pluralitat de posicions sobre les més diverses qüestions i totes han de ser respectades sense que ningú es pugui sentir molest o aliè a la institució pública que es tracti, que és de tots i per a tothom”, ha emfatitzat el Defensor.

Petició de Girauta

El 30 d’agost el diputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta va sol·licitar la intervenció del Defensor per a la investigació o esclariment d’actes, resolucions i conductes concretes produïdes en les administracions públiques que afectin un ciutadà o un grup de ciutadans.

Girauta feia referència –continua el Defensor— a l’ocupació de les seus físiques oficials o dependències de l’Administració de la Generalitat o del Govern, així com dels ajuntaments, amb símbols (llaços grocs, creus, pancartes, estelades) representatius o vinculats a unes determinades idees polítiques.

S’aportaven fotografies d’instal·lacions de la Generalitat, així com delsajuntaments de Barcelona, Girona, Reus, Vic i Berga.

Davant d’aquests fets, el Defensor ha reiterat: “Els poders públics han de respectar el principi de neutralitat ideològica propi d’una societat pluralista. Això és incompatible amb la presència als edificis públics –sobretot tenint en compte que és permanent– de símbols propis d’una ideologia, el respecte a la qual s’ha de cohonestar amb el respecte a les altres que es presenten en una societat lliure, oberta, democràtica i tolerant”, ha aclarit.

Empara a ciutadans i entitats

Notícies relacionades

El Defensor ha assegurat que, a més de tramitar les queixes que rebi sobre aquests assumptes, empararà, en el seu cas, els ciutadans i les entitats afectades.

“El dret, expressió d’una ètica pública, compartida i vinculant, ha de prevaler”, segons Fernández Marugán, que ha desitjat que la Junta de Seguretat Estat-Generalitat que se celebrarà aquest dijous a Barcelona abordi la situació “derivada de l’ús i la retirada de símbols de contingut ideològic als espais públics”.