CARTA DE RESPOSTA

Marlaska reitera la voluntat de parlar de llaços grocs en la Junta de Seguretat malgrat el rebuig del govern

La petició del ministre deixa en l'aire la celebració de la reunió perquè l'ordre del dia ha de ser consensuat amb la Generalitat

zentauroepp43645479 madrid   07 06 18  toma de posesion de las carteras de los m180828114156

zentauroepp43645479 madrid 07 06 18 toma de posesion de las carteras de los m180828114156 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ACN

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, manté la seva intenció de tractar la polèmica dels llaços grocs a la via pública en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya que s’hauria de celebrar la setmana que ve. Després que aquest dilluns el conseller Miquel Buch rebutgés aquest punt de l’ordre del dia al·legant que els Mossos tenen competència exclusiva en ordre públic, el ministre ha respost en una altra carta que la llei orgànica de forces i cossos de seguretat atribueix la prioritat als Mossos, però que laGuàrdia Civil i laPolicia Nacional poden intervenir-hi si ho “creuen necessari”. Aquest punt discordant pot fer perillar la celebració de la reunió, ja que l’ordre del dia ha de ser consensuat per les dues parts.

En una carta d’aquest mateix dimarts, el ministre respon la missiva que aquest dilluns li va remetre Buch. Recordant la seva condició de jurista, el ministre cita la Constitució i tres articles de la llei orgànica de 1986 que regula les relacions entre policies autonòmiques i cossos estatals. Així, dos dels articles estableixen que els Mossos seran els principals encarregats de vigilar els espais públics i mantenir l’ordre, però en "col·laboració" amb les forces estatals, que podran intervenir quan l’hi demani la policia catalana o "per decisió pròpia quan ho creguin necessari les autoritats estatals competents". De fet, un altre article, que ja es va utilitzar en el dispositiu policial de l’1-O, estableix que quan en un determinat servei o actuació hi hagi un dels cossos estatals i els Mossos, seran els comandaments dels primers els que assumeixin la direcció de l’operatiu.

Per tot això, el ministre accepta la proposta d’ordre del dia del conseller però mantenint el punt proposat ja fa dies des del Govern central per tractar de la "convivència en l’espai públic" i "el suport de les forces de seguretat de l’Estat en circumstàncies extraordinàries".

Ordre del dia

Notícies relacionades

A la carta d’aquest dilluns, el conseller Buch diu a Grande-Marlaska que l’ordre del dia es fixarà amb "consens, lleialtat institucional i respecte recíproc a les mateixes competències". Així, dels tres punts, dos fan referència exclusiva al terrorisme: anàlisi de les mesures de prevenció i protecció antiterrorista per a la detecció, seguiment i avaluació del risc, així com la posada en marxa de dispositius i mecanismes de coordinació i protocols d’actuació conjunta; i una anàlisi de l’estat actual de coordinació de les polítiques de seguretat i de les possibles vies de millora de la coordinació.

El segon punt és el seguiment de l’estat de compliment dels acords pendents de l’anterior Junta de Seguretat, de juliol del 2017, com la integració de ple dret dels Mossos en el Sistema de Coordinació d’Investigacions (SCI) del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), la creació d’un grup de treball per analitzar com l’Europol pot habilitar els Mossos en el sistema SIENA d’intercanvi d’informació policial a nivell europeu, la incorporació de la policia catalana al grup de treball per fixar la posició del ministeri a la Unió Europea, la creació d’un grup de treball per estudiar la inclusió dels Mossos al conveni d’aplicació de l’Acord Schengen perquè puguin fer persecucions "en calent" cap a França, i el finançament dels Mossos per part de l’Estat així com les necessitats de dotació d’armament adequat.