en una carta

Buch demana a Marlaska "responsabilitats" per les agressions de policies a independentistes

El conseller d'Interior recorda en la missiva al ministre que l'ordre públic a Catalunya és competència dels Mossos

rjulve44351481 pla mig de miquel buch  conseller d interior  a la junta loc180717141659

rjulve44351481 pla mig de miquel buch conseller d interior a la junta loc180717141659 / Norma Vidal

1
Es llegeix en minuts

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha enviat aquest dilluns una carta al ministre Fernando Grande-Marlaska, en la qual li demana "eventuals responsabilitats" de membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat presumptament involucrats en agressions a independentistes.

En la missiva, Buch recorda al ministre que el president de la Generalitat, Quim Torra, ja li ha demanat explicacions per aquest assumpte tant a ell com a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i considera "convenient insistir" a demanar una resposta. La carta enviada per Torra el 22 d’agost, el president feia referència a l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs, els insults que presumptament va proferir un agent de la Policia Nacional contra els diputats d’ERC Jenn Díaz i Josep Maria Jové i la presència d’un guàrdia civil en un grup que treia llaços grocs.

Junta de Seguretat de Catalunya

Per la seva banda, Buch celebra la voluntat de fer una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya per part de l’Executiu central i li demana tractar la incorporació "de ple dret" delsMossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i en el grup que ha d’abordar la posició del Ministeri davant del Comitè Permanent de Cooperació Operativa en matèria de Seguretat Interior del Consell de la Unió Europea (COSI).

També vol que s’estudiï tant l’entrada de la policia catalana al sistema de l’Europol com en el conveni Schengen, que permet realitzar persecucions en calent en territori estranger, i els acords pendents sobre finançament dels Mossos.

"Compartint el criteri que s’ha de fixar a partir del consens", Buch demana incorporar a l’ordre del dia de la reunió l’anàlisi de les mesures de prevenció i protecció antiterrorista i la posada en marxa de dispositius i mecanismes de coordinació.

Notícies relacionades

Sobre la proposta del ministre d’abordar la convivència en l’espai públic, Buch ha assenyalat que "la seguretat ciutadana i l’ordre públic a Catalunya són competències exclusives de la Generalitat", que les exerceix mitjançant els Mossos. "És en aquest àmbit en el qual se subscriu la utilització de l’espai públic i la persecució dels fets de violència vinculada a la llibertat d’expressió que es puguin produir", ha assegurat.

Buch, que expressa a Marlaska el seu "respecte competencial", insisteix en la necessitat de coordinar els cossos policials de l’Estat i de la Generalitat i el seu intercanvi d’informació