MOBILITZACIÓ

L'ANC planteja una «aturada de país» per commemorar l'aniversari de l'1-O

L'entitat sobiranista busca un acostament amb els sindicats per emular mobilitzacions com les del 3 d'octubre i el 8 de novembre

zentauroepp43189910 la presidenta de l anc  elisenda paluzie  at n els mitjans p180615135153

zentauroepp43189910 la presidenta de l anc elisenda paluzie at n els mitjans p180615135153 / Jordi Bataller

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC es prepara per mobilitzar de nou els carrers en una tardor que es preveu políticament convulsa. La Diada donarà el tret de sortida a una campanya que pretenen mantenir viva fins els judicis pel procés. Amb el clamor d’“activar la república catalana”, la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, va assegurar aquest dilluns que una de les seves idees és recuperar les “aturades de país” que van posar en pràctica el 3 d’octubre i el 8 de novembre del 2017. 

El primer va exigir la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) i va escenificar una condemna a la brutalitat policial durant la jornada del referèndum. La segona es va convertir en unarepulsa al 155i a l’empresonament dels polítics presos. En aquesta ocasió, l’ANC pretén utilitzar aquest tipus de convocatòria, que pot ser parcial (ja que no encaixa en la tipificació de vaga general), per commemorar el primer aniversari de l’1-O.

“S’està plantejant, potser seria de només unes hores, però és embrionari perquè cal parlar-ho amb els sindicats”, ha assegurat Paluzie davant dels micròfons de RAC-1. Fonts de l’entitat asseguren a aquest diari que efectivament les converses estan en marxa amb algunes sectorials més minoritàries però que, fins al moment, no hi ha res ferm, ja que de la convocatòria sindical en depèn l’èxit de la iniciativa. 

L’ANC ja va anunciar que celebraran de forma descentralitzada l’1-O, amb actes a diferents municipis a proposta dels propis veïns i que s’unificaran a través de la seva pàgina web. “Serà molt variat a tot el territori. Va ser un referèndum col·lectiu i divers, per tant, a cada escola serà la col·lectivitat que el va defensar la que decideixi com el commemora”, ha sentenciat.

La dirigent de l’entitat també va carregar contra els partits independentistes per no dibuixar un full de ruta conjunt cap a la independència i els va advertir que la seva majoria en el Parlament “no pot renunciar al seu objectiu polític”. En vista d’això, ha demanat que tornin a reunir-se per construir una estratègia d’èxit. “L’Estat espanyol no negociarà res fins que es vegi perdut”, ha reblat.

Sense trobada amb SCC

Notícies relacionades

En una missiva enviada a Societat Civil Catalana (SCC), l’ANC va respondre a la seva petició de reunir-se per “rebaixar la tensió” i va assegurar al col·lectiu que dirigeix José Rosiñol que no s’entaularien fins que demanin “públicament” la “llibertat immediata” de Jordi Sànchez

SCC es va afanyar a replicar que “en cap cas qüestionarà l’Estat de Dret i la separació de poders” i va lamentar que l’entitat sobiranista “rebutgi la seva proposta de diàleg”. “La condició que ha posat és improcedent”, va reblar.