DECISIÓ DE L'EXECUTIU

L'enterrador de Franco s'ofereix al Govern per a l'exhumació

Gabino Abánades tenia només 29 anys quan va dirigir l'enterrament del dictador

44738007 60

44738007 60 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Efe

Han passat gairebé 43 anys, però Gabino Abánades, l’home que va dirigir l’enterrament de Franco, recorda perfectament els nervis que va passar “perquè tot sortís bé”, i diu que si ara el tornen a necessitar per exhumar les restes del dictador,dictador li pot trucar “el Govern o qui vulgui”.

Abánades, de 74 anys, jubilat com a funcionari municipal i des del 2011 alcalde ‘popular’ de Sacecorbo (un petit municipi de Guadalajara), recorda un moment molt rellevant de la història d’Espanya.

El 22 de novembre, un dia abans de l’enterrament del dictador, va rebre una trucada del regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Madrid a causa que Gabino Abánades era responsable per aquelles dates dels catorze cementiris municipals de Madrid.

“Em van dir que preparés una quadrilla i vaig quedar que ens recollirien al cementiri de La Almudena l’endemà, a les 9 del matí, per anar al Valle de los Caídos”, relata.

Una quadrilla que va configurar amb quatre persones –”més un servidor”, recorda– que van ser portats fins a la basílica del Valle de los Caídos en un cotxe militar que pertanyia al palau d’El Pardo.

Des de fa un mes no para de recordar-ho tot a través de les múltiples entrevistes que li sol·liciten els periodistes –“han arribat a venir al poble cinc mitjans de comunicació”– i per les preguntes dels veïns, per a qui “ha sigut una novetat” conèixer aquesta dada concreta del seu alcalde.

Gabino Abánades tenia 29 anys quan va fer front a aquesta “responsabilitat”.

Va estar a les ordres d’“una persona de protocol”, però confessa que “lògicament” estava “una mica nerviós” pel fet que estava “davant de moltíssimes autoritats” i era un acte molt protocol·lari i volia que “tot sortís bé”.

Aquell 23 de novembre de 1975 recorda especialment “la sensació” que li va produir que hi hagués persones als dos costats de la carretera de la Corunya (N-VI) durant tot el recorregut des de Madrid fins al Valle de los Caídos: “Era tremend, em vaig quedar al·lucinat”.

Una vegada que van arribar a l’esplanada de la Basílica, ell i la seva quadrilla van haver d’“assajar” quant es tardaria a portar el fèretre des que parés el cotxe de morts davant de les escales del temple fins al lloc de la sepultura, tot i que ells no van ser els encarregats de portar a coll les restes de Franco, sinó els seus pròxims.

Era "poc temps", com també va passar després amb la baixada amb cordes del fèretre a la tomba, que està revestida de maó i mesura dos metres i mig de profunditat, com fixa la normativa, recalca.

Abánades assegura que “en mitja hora, més o menys” es va dur a terme tot i que, després, uns picapedrers de Patrimoni de l’Estat van colar la làpida de 1.500 quilos.

L’exhumació de les restes de Franco podria durar sobre “mitja hora”, assevera aquest expert, que afegeix: “Si em necessiten ara, que em truquin, ja sigui el Govern o qui vulgui”.

Així mateix, creu que la família del dictador “acceptarà” que es portin les seves restes i considera probable enterrar-lo al cementiri d’El Pardo, al panteó dels Franco, on es troba enterrada la seva esposa, Carmen Polo.

Notícies relacionades

De fet, assegura que la filla del dictador, Carmen Franco i Polo, morta l’any passat, li va comentar aquest desig en una ocasió: “Vaig parlar amb Carmen quan va morir la seva mare perquè li vaig portar el títol de dret funerari de la sepultura de la cripta que tenen a El Pardo des dels anys 60 i em va dir ‘quina pena que no puguem tenir aquí el meu pare i havíem resolt tot aquest tema ja’; vaig interpretar que ho havien demanat al Govern i no els ho havien permès”.

Gabino Abánades, que ha acudit recentment al Valle de los Caídos perquè també li han fet entrevistes “in situ”, insisteix que està “a disposició de qui li truqui” ara que el Govern de Pedro Sánchez ha aprovat un decret llei pel qual es pretenen exhumar les restes de Franco i que avui ha publicat el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).