FORA DEL VALLE DE LOS CAÍDOS

El Govern blindarà divendres l'exhumació de Franco amb un decret

La iniciativa reformarà la llei de memòria històrica i se cenyirà a les restes del dictador

L'Executiu veu impossible el pacte amb la família i espera un ampli suport parlamentari

20180821 404398 guiraomo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En vista de la impossibilitat d’arribar a un acord amb la família deFrancisco Franco, el Govern aprovarà aquest divendres l’exhumacióde les restes del dictador, que sortiran delValle de los Caídos43 anys després de la seva mort per causes naturals. Poques decisions més simbòliques prendràPedro Sánchezen aquesta legislatura. Després de moltes voltes, la fórmula triada serà la deldecret llei,blindant així la iniciativa a les possibles accions legals dels familiars del general colpista que va governar Espanya durant gairebé quatre dècades.

La norma que sortirà del Consell de Ministres seràbreu. Es limitarà, expliquen fonts de la Moncloa, areformar la llei de memòria històricaen alguns dels seus articles, entre ells el que es refereix, molt per sobre, al Valle de los Caídos. A partir d’aquell moment, tot anirà ràpid. L’Executiu espera que la necessària convalidació del decret per part del Congrés tingui lloc en elprimer tram de setembre. I la sortida de les restes, poc després.

Però només les de Franco. Els plans de la Moncloa no passen, almenys de moment, per traslladar també a un lloc menys preeminent de l’enclavamentJosé Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, ni per convertir el recinte en unmemorial de les víctimesde la guerra civil i la dictadura, comva aprovar el Congrès,a proposta del PSOE, el maig de l’any passat.

La iniciativa actual, expliquen en el Govern, és més modesta. Preténacabar amb l’anomaliaque suposa que Franco estigui enterrat a la basílica del Valle de los Caídos. La irregularitat és doble. D’una banda, dins del mateix recinte, ja que el general no va morir durant la contesa ni va ser represaliat després. Per un altre, en elcontext europeu, on no hi ha paral·lelismes amb aquesta situació.

El precedent

El Govern espera no tenir problemes al Congrés per convalidar el decret. La Cambra baixa ja va aprovar l’any passat una proposició no de llei (la importància de la qual és només política, no jurídica) que instava el Govern, llavors del PP, a traslladar les restes de Franco. La iniciativa va tirar endavant amb198 vots a favor i les 140 abstencions del PP i ERC,per motius oposats.

Notícies relacionades

Els principals esculls per a l’Executiu se situaven a l’Església catòlica, que al final no ha posat objeccions malgrat que el dictador és en un lloc de culte, i sobretot en els familiars de Franco, que sempre han sigut radicalment contraris al trasllat. Per a ells, la falta d’acord convertirà l’exhumació enuna “profanació”. Per això el Govern s’ha pres tot aquest temps per buscar la fórmula adequada. No vol que una decisió de tanta importància, dins i fora d’Espanya, pugui ser revertida per una demanda de la família. Al tractar-se d’una llei, els parents de Franco no tenen marge per acudir als tribunals, a diferència dels grups parlamentaris.

De moment, el PP va dir que revisarà la legalitat del decret. El seu president,Pablo Casado, va valorar així el trasllat de les restes de Franco: “Reobrir velles ferides no condueix a res”. Des de Cs, la seva líder a Catalunya,Inés Arrimadas, va criticar que el Govern no plantegi una “solució global” al Valle de los Caídos, però no va aclarir què votaran els diputats taronges. ERC,finalment, va condicionar el seu recolzament que el Govern asseguri que anul·larà en aquesta legislatura lessentències de mort de tribunals franquistes,entre les quals la de l’expresidentLluís Companys. En la seva compareixença al Congrés el passat 11 de juliol, la ministra de Justícia,Dolores Delgado, java dir que aquesta era la intenció de l’Executiu. Però els republicans volen un compromís més clar.