MESURA SIMBÒLICA

Sánchez ja té llest el blindatge per exhumar Franco

El Govern central ha acabat el reial decret que el protegeix de la família per treure'l del Valle de los Caídos

L'Executiu espanyol ho podria validar en el Consell de Ministres d'aquest divendres o deixar-ho per després de vacances

zentauroepp39958187 madrid 05 09 2017 politica el secretario general del psoe pe170905095221

zentauroepp39958187 madrid 05 09 2017 politica el secretario general del psoe pe170905095221 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern espanyol té ja sobre la taula l’“instrument legal” que li permet exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos malgrat l’oposició de la família. Fonts governamentals han confirmat a EL PERIÓDICO que estan acabats tant els informes preceptius com el document que s’ha de sotmetre a l’aprovació del Consell de Ministres, que amb tota probabilitat adoptarà la forma de reial decret. Malgrat que tot està preparat, expliquen les fonts, la decisió política d’aprovar-lo en una data o una altra encara no està presa definitivament.

Una possibilitat que“s’ha consolidat” en les últimes hores és que el Govern central el validi aquest divendres, en l’últim Consell de Ministres abans de les (breus) vacances d’estiu. Aquesta opció guanya enters perquè està previst que, després de la reunió, Pedro Sánchez comparegui en roda de premsa per fer balanç dels seus dos primers mesos al capdavant de la presidència. La decisió d’exhumar les restes del general és probablement la més icònica d’aquest primer tram del seu mandat i tindria certa lògica que fos ell qui confirmés l’aprovació i donés els detalls d’una bona notícia per a l’Executiu espanyol, després de la clatellada del camí de dèficit i el creixent problema amb la immigració.

Fins a la setmana passada, no obstant, es manejava que l’aprovació seria després de les vacances, al Consell de Ministres del 24 d’agost. Fonts de la presidència del Govern central asseguren que tot depèn de la voluntat política d’aprovar-lo en una data o una altra perquè el mecanisme legal està llest i ja no hi ha esculls tècnics ni jurídics. La fórmula, asseguren, no deixa escletxes perquè els nets puguin revocar la decisió.

El Govern central ha dilatat més del que hauria desitjat l’exhumació per les dificultats imposades per la família del dictador, que es nega que les restes surtin del Valle de los Caídos.

Notícies relacionades

En tot cas, els treballs d’exhumació no estan previstos, com a d’hora, fins a finals d’estiu.

El Govern espanyol encara no ha revelat com actuaria en el cas que la família es resistís a acceptar les restes. Confia que, després de la publicació del reial decret, els hereus reaccionin i les assumeixin.