INCOMPLIMENT DEL PACTE D'INVESTIDURA

Puigdemont bloqueja la cessió a ERC del control de TV-3

JxCat reté la presidència de la CCMA i la direcció de la televisió almenys fins a la tardor

La renovació s'ajorna per la tensió entre els socis i les disputes sobre els candidats

zentauroepp24146939 sant joan despi    baix llobregat   08 11 2013    sociedad  180725191403

zentauroepp24146939 sant joan despi baix llobregat 08 11 2013 sociedad 180725191403 / Joan Puig

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cinc mesos de negociacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana van donar molt de si. Des de les eleccions del 21-D fins a la constitució del Govern presidit per Quim Torra, en paral·lel a les pugnes pels successius candidats a la investidura, JxCat i ERC es van repartir conselleries, pressuposats, alts càrrecs, retribucions i, fins i tot, el control dels mitjans públics de comunicació, que els republicans van aconseguir per a ells. Però la topada a compte de la suspensió o no de Carles Puigdemont com a diputat ha facilitat que els seus partidaris bloquegin el pacte, que consisteix a cedir a ERC la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la direcció de TV-3.

La renovació del consell de la CCMA s’havia de produir, segons han confirmat fonts dels dos grups parlamentaris, com a màxim “el tercer ple del Parlament després de la primera reunió del Govern”. Aquesta rebuscada fórmula garantia que, si no té lloc una repetició electoral, el relleu delssis consellers de la CCMA –la majoria, amb el mandat de sis anys ja vençut– s’executaria abans de les vacances parlamentàries. Ara quatre estan prorrogats i queda vacant la plaça de l’expresident, Brauli Duart, nomenat número dos de la Conselleria d’Interior.

El repartiment de cromos, forçat per ERC en la negociació de la investidura, suposava canviar les tornes respecte a l’anterior legislatura: els republicans podran nomenar el president de la Corporació –que controla les polítiques d’ingressos i despeses de tots els mitjans públics i, almenys formalment, designa els seus directius–, el director de TV-3 i el cap d’informatius de Catalunya Ràdio, els mateixos càrrecs que el 2016 es va reservar Convergència (després PDECat). A JxCat li corresponen, segons el que s’ha acordat, la vicepresidència de la CCMA, la direcció d’informatius de la televisió pública i la direcció de la ràdio.

Vacances parlamentàries

Però la renovació del consell de govern de la CCMA no ha entrat en l’ordre del dia de cap de les quatre sessions plenàries celebrades pel Parlament després de la presa de possessió del Govern Torra. L’últim ple ni tan sols va arribar a celebrar-se per la pretensió de JxCat de suspendre cinc diputats presos o fugats, de conformitat amb la decisió del jutgePablo Llarena, però no Puigdemont. Per evitar el conflicte entre els postconvergents i Esquerra, l’hemicicle ha tancat les seves portes fins l’octubre que ve, quan té previst celebrar el debat de política general.

El pacte sobre els mitjans públics, doncs, ha quedat en suspens. I, davant de les contínues baralles entre els dos socis i el fantasma d’una tornada a les urnes, no és descartable que a mitjà termini la CCMA conservi la seva composició actual.

Abans del bloqueig, ERC havia contactat amb altres grups parlamentaris per acordar la distribució dels seients de la CCMA, basada en els resultats electorals del 21-D: dos per a Ciutadans, dos per a JxCat, la presidència per als republicans i el sisè, cedit per aquests, per alPSC.

Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio; Vicenç Sanchis, director de TV-3, i Núria Llorach, presidenta de la CCMA / PERE FRANCESCH (ACN)

Veto a Saül Gordillo

Sota l’aparença d’un ajornament temporal bateguen profundes discrepàncies entre els socis sobre el perfil i afinitats dels candidats a ocupar els càrrecs directius de la televisió i la ràdio públiques. JxCat desconfia d’un dels aspirants republicans, l’avui director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, per jutjar-lo massa hostil als seus interessos partidistes.

Gordillo ha mantingut una tensa relació amb la cúpula postconvergent de la Corporació, que, obertament o entre línies, ha acusat de torpedinar els seus fitxatges a Catalunya Ràdio per beneficiar la seva competidora del Grup Godó, RAC-1. Així va passar amb Albert Om, el 2016, i amb Cristina Puig, l’any passat.

En vista de la renúncia de JxCat, que ha amenaçat amb un ferri marcatge en el consell si l’elegit fos Gordillo, Esquerra ha arribat a estudiar altres noms, inclòs el del conseller delegat del diari ‘Ara’, Salvador García Ruiz, però cap es dona per definitiu.

Xirgo, Antich, Barbeta...

Notícies relacionades

Per a la direcció de Catalunya Ràdio, l’entorn de Puigdemont ha assenyalat l’excompany i amic personal de l’expresident Xevi Xirgo, director d’‘El Punt Avui’, juntament amb periodistes d’altres mitjans acòlits, com José Antich o Jordi Barbeta (tots dos ara a ‘El Nacional’), i a l’actual director d’informatius, Francesc Cano.

Aquest mercadeig de noms i perfils per als llocs clau de la Corporació i els mitjans públics es produeix a l’empara del pacte d’investidura subscrit per les dues grans forces independentistes, que advoca per “garantir criteris de renovaciótransparència i professionalitat” en l’elecció dels membres del consell de govern.

2.300 empleats i 30 milions per a productores

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">La formació del Govern i l’aixecament de la intervenció de la Generalitat via <strong>article 155 de la Constitució</strong>, després de set mesos de vigència, van permetre a la Generalitat alleujar l’asfíxia financera dels mitjans públics catalans, motivada per la forta caiguda dels <strong>ingressos publicitaris</strong> –en part, arran del seu protagonisme en el procés sobiranista– i el canvi de criteri del Ministeri d’Hisenda sobre la <strong>imputació de l’IVA</strong> a les televisions públiques. En una de les seves primeres reunions, el Consell Executiu presidit per <strong>Quim Torra</strong> va injectar <a href="https://www.elperiodico.com/es/tele/20180607/tv-3-recibe-204-millones-euros-govern-6863611">20,4 milions d’euros a TV-3</a> per evitar noves retallades a la seva graella.</span>