LES CLAVEGUERES POLICIALS

L'Audiència Nacional també investiga Corinna per un encàrrec a Villarejo

En la peça oberta pels enregistraments, anomenada "Carol", s'haurà de determinar si el que la princesa atribueix al Rei emèrit és delicte

El president del Govern, sobre la declaració de Villarejo: "No acceptarem cap xantatge a l'Estat"

 

 

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

En la peça oberta pels enregistraments de la reunió mantinguda entre la princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein i l’excomissari José Manuel Villarejo a Londres el 2015, el jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea i la Fiscalia Anticorrupció tenen molt a investigar. També si l’exparella del Rei emèrit va encarregar a Villarejo assessorament arran d’una investigació d’Hisenda a la família britànica Goldsmith per una finca a Ronda. Un dels membres, Zac Goldsmith, es presentava pel partit de David Cameron a les eleccions del maig d’aquell any, i l’interès de Corinna i de l’expresident de Telefónica Juan Villalonga, també present, era assegurar-se que el problema fiscal no suposés un hàndicap per a la seva carrera, segons un àudio avançat per Vozpopuli.

La investigació, en la qual la princesa no està imputada, almenys de moment, es juga en la peça anomenada "Carol", nom amb què l’excomissari es referia a Corinna. Fonts fiscals recorden que es va obrir arran d’un informe d’Afers Interns de la Policia que apuntava al contingut "d’aparença il·lícita" de l’enregistrament, i assenyalen que encara ha de ser analitzada per certificar que és autèntica. Comprovat aquest extrem es determinarà si els fets esmentats, en què Corinna atribueix comptes a Suïssa al Rei emèrit i l’acusa d’utilitzar-la com a testaferro, són constitutius de delicte i si no han prescrit.

Les mateixes fonts apunten que aquestes comprovacions s’han de fer en relació amb l’encàrrec de Corinna a Villarejo, per ajudar al seu amic amb el seu entramat empresarial, però també respecte a altres persones afectades, entre elles, el Rei emèrit, que, en el seu cas, només podria ser investigat pel Tribunal Suprem, atesa la seva condició d’aforat des que va abdicar i va perdre la inviolabilitat que comporta la corona.

Per ordre de l’Estat

Aquest dijous, l’excomissari Villarejo va esgrimir davant del jutge l’explicació que està utilitzant per provar de desvincular-se de les pràctiques delictives que se li atribueixen: que ell actuava en nom de l’Estat per intentar mediar en els problemes entre el Rei emèrit i CorinnaCorinna, segons fonts jurídiques.

Preguntat el president del Govern, Pedro Sánchez, per l’escàndol que han suposat els enregistraments fets públics per Okdiario i Elespañol, s’ha limitat a dir: "El Govern no té cap dubte sobre els extrems de la compareixença del director del CNI (aquest dimecres al Congrés). Que no hi hagi cap dubte: no acceptarem cap xantatge a l’Estat".

Villarejo, imputat per suborn, organització criminal i blanqueig en la causa en què s’investiguen les clavegueres policials, només va contestar les preguntes del jutge De Egea i de la defensa, tot i que va refusar respondre les més compromeses. Se’l va interrogar en la peça "Carol" i en la relativa al comissari Enrique García Castaño, imputat sota l’acusació de proporcionar al mateix Villarejo, a canvi de diners, informació que obtenia a través de mitjans policials de les persones que aquest tenia sota seguiment.

En ambulància 

Notícies relacionades

L’excomissari, que va intentar anul·lar la citació al·legant problemes d’esquena, va arribar en ambulància a l’Audiència des de la presó d’Estremera on està internat des de novembre de l’any passat. Però la seva justificació no casa gaire amb el fet que aquesta mateixa setmana el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, hagi declarat en una querella per injúries a la institució que ha sigut presentada contra el mateix excomissari.

Els àudios, que formen part de la ingent quantitat intervinguda en els registres de l’operació Tàndem, es van intervenir al domicili de l’advocat i soci de Villarejo Rafael Redondo. El mateix excomissari els va atorgar veracitat al desvincular-se de la seva filtració en un comunicat en què insinuava que provenia de la policia que examinava les gravacions. Afegia que s’havia "oposat contínuament a l’abocament i l’anàlisi dels discos durs trobats a les cases d’El Montecillo i d’Estepona".