A LES PORTES DEL CONGRÉS

Risc de fractura en el PDECat després de l'opa de Puigdemont

Els crítics guanyen per dos vots i forcen una votació en el congrés a favor d'integrar-se en JxCat i de la independència "immediata"

La direcció de Pascal busca un pacte i batalla per no diluir-se en la Crida de l''expresident'

zentauroepp44352332 barcelona 16 07 2018  pol tica   presentaci n de crida nacio180717201413

zentauroepp44352332 barcelona 16 07 2018 pol tica presentaci n de crida nacio180717201413 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Risc de fractura interna en el PDECat a les portes del seu decisiu congrés el cap de setmana que ve. Un conclave en el qual, si no hi ha un acord d’última hora, s’enfrontaran la direcció (que defensa una sobirania possibilista i la preservació de l’espai propi com a partit) i el sector crític, que ja ha guanyat una batalla prèvia, amb la introducció d’una esmena en la qual s’exigeix que la formació es dilueixi a Junts per Catalunya i aposti per fer efectiva la república "de manera immediata". Aquesta esmena es va imposar per només dos vots de diferència en una tensa assemblea en el Baix Llobregat, en la qual va ser present el dirigent del sector crític i alcalde de Molins de ReiJoan Ramon Casals.

La direcció del partit tractarà que el conclave del cap de setmana, en el qual participaran uns 1.900 delegats, voti en contra de l’esmena dels crítics o bé es modifiqui el text. I és que la cúpula que dirigeix Marta Pascal defensa la ponència política, en la qual es reclama "una acció política possibilista" sense que això suposi "renunciar a res". En paraules d’un dirigent, fa falta "parlar clar", assumir que "no existeix la república", que hi ha "una autonomia" i centrar els esforços a "ampliar" la base sobiranista.

Els crítics encara no han descartat presentar una candidatura alternativa, mentre que la cúpula que encapçala Pascal ofereix ampliar la direcció actual per incorporar a totes les sensibilitats. Amb tot, fins al moment la integració no s’ha fet realitat i les reunions de Pascal amb els díscols i amb Carles Puigdemont no han donat fruits. La intenció de la cúpula passa per aconseguir un acord intern "a l’estil convergent, amb 'seny'", apunta la direcció. "Seria el més intel·ligent de cara a les eleccions municipals", assenyala, de l’any que ve.

La Crida tensa la corda

La situació interna s’ha tensat encara més després de la posada de llarg de la Crida Nacional per la República, impulsada per l’'expresident’ Puigdemont. Una OPA hostil en tota regla, segons admeten en privat els dirigents del partit, que defensen que el PDECat respon a un espai ideològic propi "que és una mica orfe", però que no ha de fer-se l’"harakiri" en favor de la iniciativa de Puigdemont.

La cúpula es queixa que ja es va posar el partit totalment al servei de la llista de Puigdemont (JxCat) en les autonòmiques del 21 de desembre passat.

Els presos augmenten la pressió

També incrementen la pressió sobre la direcció els exconsellers presos Jordi TurullJosep Rull i Joaquim Forn, mitjançant una carta, publicada aquest dimarts a 'El Punt Avui', en què reclamen al seu partit que "més que entrar en dinàmiques i polèmiques endogàmiques sobre càrrecs i persones", es concentri en "com fer la millor aportació a partir d’ara a la Crida Nacional". I en aquest sentit demanen que el PDECat concreti la posada en funcionament de Junts per Catalunya.

El mateix president Quim Torra, un home fidel a Puigdemont, ha insistit aquest dimarts –en una compareixença a Palau amb el president de FlandesGeert Bourgeois– en la necessitat de la Crida, perquè va més enllà de les sigles: "No es dirigeix a partits sinó a ciutadans; el procés cap a la independència el fa la gent i aquesta Crida la fa la gent". Amb tot, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha hagut de matisar que el Govern  –en el qual està integrada ERC, que rebutja integrar-se en la iniciativa de Puigdemont– no recolza la Crida i que la posició de Torra és "a títol personal".

Mascarell: "La gent demana formes més obertes"

Notícies relacionades

El delegat del Govern a Madrid i exconseller Ferran Mascarell també està convençut que la Crida Nacional és l’instrument necessari per fer efectiva la independència. "Els partits han tingut la seva funció, la gent ens demana formes una mica diferents, més laxes, més obertes, estructures més dinàmiques. Això ho saben tots els partits, conscients que fan falta maneres diferents," afirma en declaracions a EL PERIÓDICO.

Mascarell argumenta que "fa falta sumar, perquè sense això l’enemic és enormement difícil de vèncer." El delegat de l’Executiu català a Madrid es mostra prudent amb el debat intern del PDECat ("hem de permetre que faci el seu procés"), però també convençut que "hi ha molta gent en el PDECat que creu que fan falta processos unitaris". I afirma: "Crec que el partit prendrà una decisió correcta".