AVÍS A L'INDEPENDENTISME

Iceta: «No hi haurà compravendes, hipoteques ni gangues en la reunió Sánchez-Torra»

El líder del PSC insta l'independentisme a «explorar un altre camí» perquè creu que el de l'anterior legislatura està «esgotat»

Miquel Iceta, líder del PSC

Miquel Iceta, líder del PSC / ACN / JORDI BATALLER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSCMiquel Iceta, ha deixat clar que en la reunió de dilluns que ve entre els presidents del Govern i de la Generalitat “no hi haurà compravendes, hipoteques, regals ni gangues”, sinó que es buscarà “establir un mínim de confiança” i començar a “resoldre el problema”. Així, ha conclòs que “no hi haurà acord sobre un referèndum d’autodeterminació” a Catalunya.  

En declaracions a RNE-Ràdio4, el dirigent socialista ha confiat que es comenci a produir algun “acord” i ha considerat que “estaria molt bé que hi hagués una continuïtat en les reunions i que s’estableixi un mínim de confiança, encara que les posicions siguin absolutament distants”.

Iceta ha advertit al president Quim Torra que si el seu plantejament serà simplement posar sobre la taula el referèndum d’autodeterminació “és molt difícil que hi hagi aproximació”, ja que “sobre el referèndum no hi haurà acord”.

Però després de “sis anys sense un diàleg explícit a aquest nivell”, ha admès que “ja per si mateix és una bona notícia” que es produeixi la reunió entre els dos mandataris, per la qual cosa ha demanat que s’“aprofiti la finestra d’oportunitat”.

Camí esgotat

“És veritat que l’independentisme és en un moment delicat, en un canvi de rasant i que ha de mantenir un discurs retòric molt carregat, però ha de decidir si explora un altre camí, perquè el de l’anterior legislatura està esgotat”, ha avisat Iceta.

Sobre les crítiques des de Ciutadans al fet que Torra cobrarà les seves “hipoteques” a Pedro Sánchez després del recolzament de l’independentisme en la moció de censura, ha ironitzat que “Ciutadans no sap on és perquè la moció era per substituir Rajoy i no hi havia contrapartides”.

Notícies relacionades

“Hipoteca, ni una. La gent ha de saber que, de la mateixa manera que l’independentisme no renuncia a la independència, el PSOE no renuncia al seu model cap a un Estat federal. No hi haurà compravendes, regals, hipoteques ni gangues, sinó partits que volen contribuir a resoldre el problema. I com hi ha partits (en al·lusió a Cs) que s’aprofiten que hi hagi un problema, no tenen interès en què es resolgui”, ha conclòs.

Iceta ha lamentat, no obstant, que els partits independentistes aprovessin ahir la moció de la CUP que reafirma els “objectius polítics” de la resolució del 9-N del 2015, anul·lada pelTribunal Constitucional. “L’independentisme recupera una via fracassada, que va acabar molt malament a tots els terrenys. Aquest camí va portar a aquests resultats. És un error molt greu”, ha expressat.