Batet transmet que Torra té tot el "dret" a parlar d'autodeterminació amb Sánchez

ERC i el PDECat aplaudeixen que en la cita de dilluns es pugui tractar el referèndum que rebutja l'Executiu

El Govern espanyol estudiarà els recursos a lleis catalanes i reunirà aquest any la conferència de presidents

zentauroepp44144917 madrid  04 07 2018 politica comparecencia este mediodia en e180704123839

zentauroepp44144917 madrid 04 07 2018 politica comparecencia este mediodia en e180704123839

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Meritxell Batet, ministra de Política Territorial i principal encarregada d’abordar la crisi territorial al Govern central, ha continuat desplegant un bon to amb la Generalitat. A cinc dies de la reunió de dilluns vinent entre Pedro Sánchez i Quim Torra, la dirigent del PSC ha subratllat que el president té tot el "dret" a parlar de l’autodeterminació de Catalunya amb el cap de l’Executiu, però alhora ha deixat clar que l’"obligació" del Govern espanyol és "defensar la Constitució".

"Restablerta la legalitat, el primer pas és la recuperació de les institucions i el diàleg. Aquest serà el nucli de la reunió [entre Sánchez i Torra], amb reciprocitat i lleialtat. És necessari escoltar les propostes de l’altre, conscients que darrere hi ha unapart important dels ciutadans. Cadascun dels presidents té dret a expressar tot allò que consideri oportú", ha dit la ministra aquest dimecres durant la seva compareixença al Congrés.

Torra, per tant, podrà parlar d’un hipotèticreferèndum a Catalunyaen la seva cita amb Sánchez, però no mourà el president del seu rebuig. Tot i així, el missatge de Batet té molta importància. Fa dies que tantERCcom el PDECatreclamen un diàleg “sense condicions”. El conciliador discurs de Batet,unit al del dia anterior de la vicepresidenta,Carmen Calvo, pot provocar que els dos grups recolzin aquesta tarda larenovació del Consell de RTVEimpulsada pel PSOE i Podem.

Els dos partits independentistes han aplaudit amb matisos la intervenció de la titular de Política Territorial. "El diàleg ha de ser sense límits ni condicions", ha dit Jordi Xuclà, diputat del PDECat. "Com que l’aigua sempre arriba al mar, estic convençut que es trobaran els cursos, però aquests cursos també passen per donar la paraula als ciutadans perquè decideixin lliurement el seu futur", ha afegit. Des d’ERC, el seu portaveu parlamentari, Joan Tardà, ha dit:   "Celebrem que dilluns vinent la reunió entre el president Sánchez i el president Torra permeti parlar de tot. També del referèndum". Per al republicà, "alguna cosa han fet malament" els partits constitucionalistes perquè aquesta possibilitat, tan "evident", sigui vista com "una victòria" de l’independentisme.  

Les lleis del Parlament

La ministra també s’ha compromès a estudiar els recursos de l’anterior Govern a lleis del Parlament. Moltes són socials i van ser recolzades pel PSC, però elTribunal Constitucionalles va suspendre a l’admetre a tràmit els recursos de l’Executiu del PP.

Notícies relacionades

“No n’hi ha prou amb reiterar una declaració de bona voluntat. La pervivència del problema requereix mesures. Es procedirà ala revisió de la conflictivitat pendent de sentència. Podem iniciar una negociació amb cada comunitat amb l’objectiu de reduir la conflictivitat”, ha dit Batet, que també ha anunciat que laconferència de presidents, formada pel cap de l’Executiu i tots els mandataris autonòmics, es reunirà abans que acabi el 2018.   

La ministra, finalment, ha assenyalat que “recuperar elsuport social a la Constitució a Catalunyaés una prioritat d’aquest Govern central”.