BATALLA SUCCESSÒRIA

El PP celebra unes primàries imprevisibles

Casado, Cospedal i Santamaría tenen opcions de passar a la segona volta, segons dirigents del PP

Els compromissaris elegiran després el successor de Rajoy entre els dos candidats més votats

zentauroepp44158144 madrid 05 07 2018 politica primarias del pp la candidata 180705130116

zentauroepp44158144 madrid  05 07 2018  politica primarias del pp la  candidata 180705130116
jcarbo44157653 pablo casado180705123259

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

ElPPs’enfronta aquest dijous per primera vegada en la seva història a un exercici de democràcia interna i el desenllaç és imprevisible. Sis candidats se sotmeten al vot dels 66.706 afiliats que s’han inscrit i tres (Pablo Casado, María Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría) tenen moltes possibilitats de passar a la segona volta, segons diversos dirigents del partit consultats.

Els dos que aconsegueixin més recolzament passaran a la nova fase, que es desenvoluparà al congrés dels dies 20 i 21 i en què tindran veu els 3.184 compromissaris (elegits pels afiliats). Ells seran els que escolliran el successor deMariano Rajoy.

El partit fa un mes i cinc dies que està en estat de xoc. Primer, amb la moció de censura, que va desallotjar el president de laMoncloaen un tres i no res. Després, l’encara president del PP va anunciar el seu adeu i, quan la majoria dels populars pensaven queAlberto Núñez Feijóo assumiria el repte i faria realitat la llegenda de ser el ‘relleu natural’ de Rajoy, el líder de laXunta es va descartar per a la cursa.

Múscul atrofiat

Amb la determinació de no assenyalar ningú dels que finalment s’han presentat, l’excap de l’Executiu ha obligat el seu partit a modernitzar-se a marxes forçades i a fer coses que durant anys han criticat en elPSOEiPodem, com és el fet d’exhibir les diferències entre uns i altres. Aquests xocs en obert són inèdits en un partit que durant anys ha fet gala de parlar amb una sola veu.

Malgrat aquest pas transcendental en la democràcia interna, els populars han evitat escenificar aquest contrast d’idees en un debat entre tots els candidats i el procés ha destapat que, malgrat la xifra oficial de 869.535 afiliats, el múscul conservador està atrofiat i només 66.706 persones (el 7,6%) s’han mobilitzat per participar en l’elecció del successor de Rajoy.

Denúncies i queixes

En els 14 dies que ha durat la campanya hi ha hagut denúncies de joc brut, pressions als afiliats per dirigir el seu vot i s’ha atiat la mala relació personal entre Santamaría i Cospedal. Sense miraments, els tres favorits i també els tres restants (José Manuel García-Margallo,José Ramón García Hernández iElio Cabanes) s’han llançat dards amb més o menys agressivitat.

Tots diuen que són el candidat de la “renovació”, un missatge que sona estrany en boca d’algunes persones que fa anys que estan en la primera línia política.  Casado va optar per refugiar-se després del victimisme quan l’anunci de la seva candidatura va coincidir amb informacions sobre el seu màster a la Universitat Rei Joan Carles, investigat per un jutjat deMadriddes de fa setmanes. El candidat no va tenir miraments i es va queixar de foc amic. S’haurà de veure com pesa en la seva candidatura l’amenaça d’una possible imputació a mitjà termini.

La seva plaça més forta és laComunitat de Madrid, on voten 9.944 afiliats, i per això en l’última jornada de campanya es va centrar en aquest territori. En el seu equip esperen que per la seva joventut i el seu pas perNoves Generacionsarrossegui els més joves de la resta d’Espanyaperquè el vegin com el que millor pot trencar amb el passat d’un partit deprimit per la corrupció. Segons alguns dirigents del PP, el seu missatge ha calat a l’Aragó i Castella i Lleó.

Cospedal parteix amb avantatge aCastella-la Manxa, on va ser presidenta i on va tancar la campanya,AstúriesiExtremadura(on té el recolzament del president del partit,José Antonio Monago). A Madrid, el president de la Comunitat,Ángel Garrido, la recolza, tot i que nombrosos càrrecs intermedis i diputats recolzen Casado.  

Notícies relacionades

I Santamaría ha comptat amb el reconeixement del baró andalús,Juanma Moreno, i el del basc,Alfonso Alonso, dues comunitats en què, juntament amb la valenciana, espera trobar prou vots per passar la primera ronda.

Més de mil taules

La votació serà entre les 9.30 i les 20.30 hores a més de 1.000 taules repartides per tot Espanya. Hi ha alts càrrecs del partit que fa dies que demanen que els dos més votats apostin per la integració i arribin al congrés amb una llista unitària. Dependrà del marge entre l’un i l’altre, avisen els equips dels tres favorits.