ERA 'POST-RAJOY'

Les 'primàries' revelaran el veritable múscul del PP

La direcció ha evitat actualitzar la xifra de 870.000 afiliats per no canviar el repartiment del poder territorial amb els compromissaris

Un dirigent avisa que divendres, dels suposats 3.500 de la seva província, només s'havien apuntat a votar 250 persones

undefined29723843 barcelona  18 05 2015 elecciones municipales   pp   rajoy   180624161759

undefined29723843 barcelona 18 05 2015 elecciones municipales pp rajoy 180624161759

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’inèdit procés d’elecció del pròxim president del PP posarà la formació conservadora davant d’un mirall en el qual no ha volgut mirar-se mai: el veritable nombre de militants que té.

El president de la comissió organitzadora, Luis de Grandes, va assegurar divendres que el PP ha pres el relleu de la CDU alemanya i és en aquests moments el partit "més important" d’Europa. Segons les dades facilitades per Génova, a data de 6 de juny comptaven amb 869.535 afiliats, però no concreten a la premsa quants són militants, que estan obligats a pagar quota i poden participar en l’elecció del successor de Mariano Rajoy, i quants són simpatitzants, que no fan cap desemborsament i no podran votar.

La raó principal per la qual el PP no ha abordat el procés de purga, una cosa que habitualment fan els partits que s’enfronten a votacions internes, és que l’actualització de la base de dades comportaria conseqüències en el repartiment de compromissaris que participaran en els congressos (en aquest cas en l’extraordinari del 20 i 21 de juliol). Ho admeten dos barons i un dirigent provincial consultats per a aquest reportatge. 

Perquè, en una primera votació, seran els afiliats els que el 5 de juliol prenguin la paraula, però l’elecció final serà en el congrés i la faran els compromissaris, que escolliran entre els dos més recolzats per la militància. I el nombre de compromissaris (3.134) es reparteixen per províncies, tenint en compte el nombre d’afiliats i els vots de les últimes generals.

Cifuentes es va atrevir a la purga

Segons una llegenda urbana, milers d’aquestes 869.535 persones ja han mort i no se’ls ha donat de baixa mai. Alguna cosa deu ser veritat perquè la dimitida Cristina Cifuentes es va atrevir a purgar la llista abans de les primàries en les quals va competir a Madrid i va rebaixar els suposats "94.000 afiliats" de què es vantava Esperanza Aguirre a 68.427. Cifuentes va explicar que 4.227 s’havien donat per diverses raons, entre elles la constatació de la mort, i a 24.694 va ser impossible localitzar-los, per la qual cosa es van descomptar directament de la xifra total.

La paradoxa total és que, en les dades facilitades per Génova ara, davant del decisiu procés electoral de juliol, el PP diu que compta que Madrid té 94.607 afiliats. La direcció del partit ha obviat l’actualització de Cifuentes, una cosa que mai no ha obligat a fer als territoris per evitar suspicàcies en el repartiment del poder.

Amb la llista que ofereix el partit, les comunitats més ben posicionades són: Andalusia (169.602 afiliats), Comunitat Valenciana (149.177) i Galícia (101.100).

La prova del cotó fluix: el Tribunal de Comptes

En el PSOE, per exemple, la crisi econòmica, la de la vella política i la seva pròpia crisi els va portar de 236.572 militants censats el 2008 a 187.949 militants el 2017, quan van celebrar les primàries entre Patxi López, Susana Díaz i Pedro Sánchez.

En canvi, en el PP res no ha pertorbat el nombre total d’afiliats, segons les fonts oficials.  Això sí, hi ha un registre que no enganya: el Tribunal de Comptes. Si el 2008, el PP va ingressar més d’11 milions d’euros per quotes,més d’11 milions d’euros per quotes, el 2015, l’última dada publicada, només en va obtenir tres milions per aquest concepte.

L’obligació d’inscriure’s

Notícies relacionades

Els militants del PP que vulguin participar en la votació per elegir el successor de Rajoy el dia 5 de juliol ho han de sol·licitar a les seus del partit abans de les dues del migdia d’aquest dilluns. La comissió organitzadora del congrés extraordinari ha deixat oberts els locals durant el cap de setmana per facilitar aquest tràmit obligatori i també ha obviat l’obligació de posar-se al corrent. Si algú deu la quota de diversos anys, podrà votar si abona 20 euros. El deute ja el podrà resoldre més endavant. Alguna flexibilitat per evitar que el número encara sigui més reduït del que alguns temen.

El dirigent provincial consultat per a aquest reportatge, que prefereix no aparèixer amb nom i cognom, dona una dada reveladora: fins divendres en la seva àrea, on hi ha 3.500 afiliats, només s’hi havien apuntat 250 (el 7,1%). "Es demostrarà que no és res el PP", es lamenta.