El Parlament activa una comissió d'investigació sobre el 155

La iniciativa és fruit d'una proposta de JxCat i Esquerra, avalada pels comuns i la CUP

El PP, Ciutadans i el PSC rebutgen la proposta i culpen el Govern de Puigdemont de l'aplicació de l'article

zentauroepp43859009 ple parlament torra  foto ferran sendra180620101854

zentauroepp43859009 ple parlament torra foto ferran sendra180620101854 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El ple del Parlament ha acordat la creació d’una comissió d’investigació respecte a l’aplicació per part del Govern del PP –amb el suport del PSOE i Ciutadans– de l’article 155 de la Constitució, pel qual es va anul·lar l’autogovern català i es va cessar el Govern en ple. La proposta és fruit d’una iniciativa conjunta de Junts per Catalunya (JxC) i ERC, i pretén, segons el text presentat, "analitzar els efectes de l’aplicació" del 155 "des de les causes que el van motivar, la seva adequació a la legalitat, el caràcter de les mesures aplicades, les seves conseqüències, valoració dels danys i possibles responsabilitats per la seva aplicació". La iniciativa ha comptat amb el suport de la CUP, que ha vist acceptades dues esmenes al text inicial, i de Catalunya en Comú-Podem. 75 diputats han recolzat totalment la mesura i 57 hi han votat en contra (els del Ciutadans, el PSC i el PPC).

Conseqüències penals

La comissió d’investigació analitzarà entre altres qüestions la "vulneració dels drets fonamentals" dels ciutadans, entitats i institucions, la quantificació dels danys per l’aplicació de l’article i les possibles responsabilitats "incloses les penals" per la decisió del Govern espanyol. La comissió podrà incorporar especialistes als seus treballs.

“Volem saber-ne molt més, ho volem saber absolutament tot. Què ha passat aquests 7 mesos, les conseqüències reals, les que es veuen i les que no s’han vist i que han provocat greus perjudicis a l’Administració, entitats i persones”, ha argumentat Magda Casamitjana, d’ERC, a l’hora de justificar la creació de la comissió d’investigació.

El paper del Govern socialista

Gemma Geis, de JxC, ha demanat que la comissió d’investigació serveixi per "posar llum al període més fosc des de la recuperació de l’autogovern" de Catalunya. I ha recordat el paper del PSOE en favor de l’aplicació del 155, per la qual cosa ha mostrat el seu desig que la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d’Administracions Territorials, Meritxell Batet, mostrin ara "una altra cara, que acceptin que es pot parlar de tot i de l’autodeterminació del poble de Catalunya".

Dard de la CUP i els comuns

Per la seva part, el diputat de la CUP Carles Riera, ha llançat un dard també als altres grups sobiranistes quan ha afirmat que, malgrat el 155, els serveis bàsics de l’Administració pública van ser gestionats per l’Estat amb certa normalitat, la qual cosa "demostra la poca autonomia de què disposem i que, paradoxalment, vostès, la majoria de grups, volen recuperar com a prioritat". Riera s’ha queixat que el Govern de Junts pel Sí no mantingués la declaració de la República i acatés l’aplicació del 155: "¿Per què no hi va haver resistència, desobediència? És un tema que haurem de discutir", ha advertit el diputat de la CUP.

Per la seva part, la diputada de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alemany, ha mostrat el seu suport a la investigació sobre el 155, però ha sigut un ‘sí’ crític. Alemany ha reclamat "una nova època" i ha reclamat al sobiranisme que no porti a "més derrotes" i no empetiteixi els "anhels de llibertat i canvi". Ha reclamat grans majories socialies i polítiques, en aquest sentit. "Això es basa a construir i no de proclames simbòliques", ha advertit. "S’ha d’investigar el mal a les institucions d’autogovern, però també és cert que a Catalunya fan falta més debats de futur i menys de passat", ha argumentat. "Aquest país no es pot permetre més derrotes", ha insistit Alemany.

El rebuig de l’oposició

Notícies relacionades

Ciutadans, com el PSC, ha responsabilitzat el sobiranisme d’haver provocat l’aplicació del 155 al vulnerar la legalitat. "¿Són conscients del mal que han causat amb el maleït procés?", ha etzibat Lorena Roldán, de Ciutadans. "¿Faran una comissió d’investigació sobre una societat catalana partida en dos?", ha afegit. "¿S’investigaran a vostès mateixos?", ha afegit, i ha recordat que el Govern de Puigdemont es va saltar la legalitat. També de manera contundent, Alejandro Fernández, del PPC, ha rebutjat la creació de la comissió d’investigació i ha afirmat que el 155 va ser positiu per a l’economia catalana. "El vostre objectiu és rondinar, rondinar i rondinar, sense assumir les conseqüències dels actes propis”, ha etzibat.

Per la seva part, el representant del PSC, Ferran Pedret, s’ha mostrat disposat a parlar de l’aplicació del 155, però ha subratllat que s’hauria d’abordar el període previ: "Entre el 6 de setembre i el 27 d’octubre –quan s’omplen la boca de garanties constitucionals–  hi va haver un intent de desposseir el conjunt de ciutadans de Catalunya dels drets civils i polítics emparats a l’Estatut i la Constitució".