XOC A WASHINGTON

Torra revifa la tensió davant de la seva cita amb Sánchez

El president planta l'ambaixador als EUA per negar l'existència de "presos polítics"

Sánchez evita la confrontació amb la Generalitat però rebutja pactar un referèndum

video 3370852 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Juan Ruiz Sierra

S’acosta la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra i la Generalitat necessita mantenir viu el pols per evitar que els gestos de distensió del Govern central li arruguin el guió del malmès procés. El president català ha aprofitat el seu viatge d’aquesta setmana a Washington per caldejar la cita a la Moncloa de dilluns que ve, una estratègia que de moment l’Executiu socialista intenta esquivar accelerant fins i tot una mesura d’alt contingut simbòlic: l’acostament dels polítics independentistes presos a Catalunya. Sánchez va activar aquest dijous el procés amb el beneplàcit del jutge Pablo Llarena.

Poc abans d’aquesta decisió, la tensió pelconflicte català es desbordava a borbolls la matinada de dimecres a dijous durant la recepció privada que l’Institut Smithsonian, un dels organismes culturals més prestigiosos del món, va oferir per a les delegacions de Catalunya i Armènia, les dues cultures convidades per almultitudinari festival que es va inaugurar aquest dijous a Washington. La delegació catalana, encapçalada per Torra, es va aixecar en ple discurs de l’ambaixador espanyol, l’exministre de Defensa del PP Pedro Morenés, i el va deixar plantat després que la seva al·locució fos interrompuda en diverses ocasions amb xiulets i crits de "llibertat als presos polítics", segons diverses fonts.

Veto a alguns mitjans

“Quin sidral. Ha sigut al·lucinant. Brutal”, va dir sorpresa una de les assistents a la recepció, que s’havia concebut sense accés a la premsa, tot i que els corresponsals delsmitjans públics catalans van rebre invitacions a títol privat. Després l’ambaixada va tractar sense èxit d’acreditar altres mitjans, cosa que obliga a explicar el que va passar a partir de tercers. Aquestes veus van relatar que la recepció organitzada pel Smithsonian per rebre les dues delegacions que protagonitzen el festival va transcórrer amb normalitat fins que els convidats, uns 200, es van asseure a sopar.

Primer va intervenir el president d’Armènia. I després va prendre la paraula Torra, que va tornar a parlar dels"presos polítics" i els "exiliats", el dret a l’autodeterminació i la "regressió democràtica" que hi ha a Espanya a ulls del Govern. Al final del discurs del president, part de la comitiva catalana (formada per l’equip de Torra, artistes, cuiners, artesans o castellers que participen en el festival) es va posar drets per cantar 'Els Segadors'.

Esbroncades i xiulada a Morenés

A Torra el va seguir a l’estrada Morenés. L’ambaixador dels EUA va qualificar de "propaganda" el discurs del president i va negar que a Espanya hi hagi presos polítics”. Els integrants de la delegació catalana van al·legar que s’havien sentit "tan insultats" i "maltractats" pel que va dir l’ambaixador que van decidir marxar. Torra va acusar l’ambaixador d’haver-los dit "mentiders" i de "falsejar la història del que està passant a Catalunya", raó per la qual va reclamar-ne la dimissió. Segons la transcripció del discurs, difosa per 'La Vanguardia', el diplomàtic va afirmar que els presos independentistes són a la presó per "violar la llei" i no per la seva ideologia. I va reblar amb aquesta interpel·lació directa al president: “Senyor Torra, la seva petició d’autodeterminació no té eco en aquest escenari [...] Governi per a tothom, no només per als seus".

video 3370852 / periodico

L’incident a la capital dels Estats Units, que Torra va negar posteriorment que estiguessin prèviament organitzats, va atipar els organitzadors del Folklife Festival, que en els dies previs havia demanat als representants de Catalunya que no polititzessin el certamen. Vist això, el Smithsonian va optar per cancel·lar els parlaments previstos de Torra i Morenés en la inauguració de l’esdeveniment.

Notícies relacionades

A la seva arribada a Brussel·les, on s’estrena com a president del Govern davant del Consell Europeu, Pedro Sánchez va dir que a diferència del PP, ell no pensava utilitzar "el greuge territorial". Poc després, els col·laboradors del líder socialista van anar un pas més enllà. "No sortirem del nostre mantra de no confrontació. La situació és molt tensa i el que volem fer és administrar antiinflamatoris. La nostra voluntat és infrangible", van explicar en l’entorn del cap de l’Executiu.

El Govern central espera, però no ho dona ni de bon tros per segur, que el president reclami iniciatives "concretes i possibles", més enllà del referèndum. "Depresos polítics a Espanya no n’hi ha. El que hi ha és una crisi política que hem de resoldre des de la política", va afirmar Sánchez. La intenció de Sánchez és que res no enteli la reunió amb el president a la Moncloa, però sense renunciar a cap dels seus postulats, començant pel rebuig del dret d’autodeterminació i, per tant, a un referèndum pactat.