La tensió del conflicte català es desborda a Washington en un xoc entre Torra i Morenés

El president marxa al mig del discurs de l'ambaixador espanyol davant de l'Institut Smithsonian

El cap del Govern demana la dimissió de l'exministre del PP després d'acusar-lo de "falsejar la història" i anomenar "mentider" l'Executiu català

video 3370849 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La tensió del conflicte català es va desbordar ahir a la nit a borbolls durant la recepció privada que l’Institut Smithsonian, un dels organismes culturals més prestigiosos del món, va oferir per a les delegacions de Catalunya i Armènia, les dues cultures convidades per almultitudinari festival que s’inaugura aquest dijous a Washington. La delegació catalana, encapçalada pel president Quim Torra, es va aixecar en ple discurs del’ambaixador espanyol, Pedro Morenés, i el va deixar plantat després que la seva intervenció fos interrompuda en diverses ocasions amb xiulets i crits de “llibertat als presos” polítics, segons diverses fonts. A la delegació política que acompanya el president es van unir altres catalans que han sigut convidats a participar en el Folklife Festival. Només van tornar a entrar a petició dels organitzadors i una vegada acabat el discurs de Morenés.

“Quin sidral. Ha sigut al·lucinant. Brutal”, va dir sorpresa una de les assistents a la recepció, que s’havia concebut sense accés a la premsa, tot i que els corresponsals delsmitjans públics catalans van rebre invitacions a títol privat. (Després l’ambaixada va provar d’acreditar altres mitjans, però no va tenir èxit). Això fa que s’hagi d’explicar el que va passar amb la veu de tercers. Aquestes veus expliquen que la recepció organitzada per l’Smithsonian per rebre les dues delegacions que protagonitzen el festival i presentar-les en societat va transcórrer amb normalitat fins que els convidats es van asseure a sopar. “Com a mínim 200 persones”, va dir un dels assistents.

Vídeos de la cap de premsa de Torra

En els vídeos següents publicats per la cap de premsa de Torra, Anna Figuera, es pot veure com van transcórrer els fets:

Primer va intervenir el president d’Armènia. I després va prendre la paraula Torra, que, com ha estat fent de forma consistent des que va arribar a Washington, va tornar a parlar dels“presos polítics” i els exiliats, el dret a l’autodeterminació i la regressió democràtica que hi ha a Espanya a ulls del Govern català. Al final del discurs del president, part de la comitiva catalana es va posar dreta a cantar ‘Els segadors’. La comitiva no només incloïa l’equip de Torra o el president del Parlament, Roger Torrent, sinó també artistes, cuiners, artesans o castellers que participen a partir d’aquest dijous al festival.

Aquest dijous al matí, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha descrit com un "senyor de la guerra" l’encara ambaixador d’Espanya als EUA, Pedro Morenés –en al·lusió que l’ambaixador va ser ministre de Defensa i que abans va treballar per a les empreses armamentístiques Instalaza i MBDA, i ha justificat com a "nomal la reacció" del president de la Generalitat de Catalunya d’abandonar la sala durant el discurs que va pronunciar Morenés. També el portaveu del grup, Joan Tardà, ha respost sobre la mateixa qüestió que "possiblement si el president de la Generalitat es va aixecar de la taula és perquè el senyor Morenés segurament devia dir una cosa molt incorrecta".

Esbroncades i xiulada a Morenés

A Torra el va seguir a l’estrada l’ambaixador Morenés, que, com el dirigent català, va parlar en anglès. Ja començat el seu discurs uns quants membres de la comitiva catalana es van posar drets i li van donar l’esquena. D’altres el van esbroncar. Hi va haver xiulets. I es van sentir crits de “llibertat als presos polítics”. Enmig del guirigall i del discurs de l’exministre del PP, "el president Torra s’aixeca i se’n va. Després surten la resta de membres de la delegació”, assegura una font del Govern català. Ja fora de l’edifici s’esperen als jardins del museu fins que un representant de l’Smithsonian els prega que tornin a taula. Ho fan una vegada acabat el discurs de l’ambaixador.

video 3370852 / periodico

Cap de les parts no ha fet públic el discurs del seu representant públic. Esgrimeixen que la recepció era sense càmeres i, per tant, per a consum privat. Però la delegació catalana afirma que es van sentir “tan insultats” i “maltractats” pel que va dir l’ambaixador que van decidir marxar. Així ho va explicar després Torra a l’Agència Catalana de Notícies, on va acusar l’ambaixador de dir-los “mentiders” i“falsejar la història del que està passant a Catalunya”. “Demano, per tant, la dimissió immediata de l’ambaixador perquè el grau d’insult al qual avui s’ha arribat no el podem acceptar ni tolerar. M’agradaria que el Govern espanyol fes pública la seva protesta pel que ha passat”, va assegurar el president.

Des de l’entorn de l’ambaixada es diu que Morenés va definir Espanya com una democràcia i un Estat de dret. I s’afegeix que el discurs de Torra va ser “molt dur i va presentar Espanya com un Estat repressor”. Sigui com sigui, es van viure "moments de tensió i d’incomoditat".

Petició de l’organització del Folklife Festival

Notícies relacionades

L’incident a la capital dels Estats Units arriba només uns dies després que el director del Folklife Festival assegurés en aquest diari que s’ha demanat als representants de les cultures convidades que no polititzin el festival. Just el que va passar. Una revetlla millor que les de Sant Joan. Els ànims ja venien molt escalfats per les acusacions que s’han abocat des que Torra va arribar a Washington dimarts. “La tenebrosa diplomàcia espanyola es mou cada vegada que Catalunya alça la veu al món”, va dir la vigília el president català, abans d’afegir que la diplomàcia espanyola va tractar “boicotejar i modular la nostra veu” durant aquest viatge. No cal dir que a l’ambaixada s’han sentit ofesos.

El cert és que les dues administracions estan embrancades en una batalla diplomàtica per tractar que el seu discurs s’imposi. I és probable que l’escenificació d’ahir a la nit serveixi a la Generalitat perquè es torni a parlar als EUA del conflicte a Catalunya. Només unes hores abans de la recepció a l’Smithsonian, Torra es va entrevistar amb un delsresponsables d’Opinió del ‘The Washington Post’. I ho va fer després de reunir-se amb una organització especialitzada en la resolució de conflictes. El festival, per cert, obre aquest dijous les portes al públic. I en principi s’espera que tant Torra com Morenés hi tornin a pronunciar discursos.