A WASHINGTON

Les paraules de Morenés que han ofès Quim Torra

L'ambaixador dels EUA qualifica de "propaganda" el discurs del 'president' i nega que a Espanya hi hagi presos polítics

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La plantada de Quim Torra i la resta de la delegació catalana a l’ambaixador d’Espanya als EUA, Pedro Morenés, a la recepció privada de l’Institut Smithsonian aquesta matinada passada a Washington ha estat motivada, segons Torra, pel discurs de Morenés. Segons fonts de la delegació catalana, es van sentir "insultats" i "maltractats".

Els vídeos difosos sobre l’esdeveniment no permeten sentir les paraules del que va ser ministre de Defensa, però 'La Vanguardia' ha aconseguit el discurs íntegre. Aquestes són les paraules que han provocat la indignació del president, que ha acusat Morenés de dir-los "mentiders":

"Catalunya disfruta ara de l’etapa de més autogovern, més llibertat i més prosperitat de la seva història. La transició democràtica espanyola va crear un sistema que, batejat com a ‘autonòmic’, és un dels més descentralitzats del món, més fins i tot que alguns Estats que s’etiqueten com a federals. Però no vull fer disquisicions teòriques ni propaganda sense fonament. Vaig als fets:

-La Constitució espanyola de 1978 estableix una democràcia parlamentària de primer nivell, que, per exemple, l’organització Freedom House qualifica com a democràcia plena amb les màximes qualificacions en matèria de llibertats i drets polítics i civils.

-També el Democracy Index de The Economist Unit qualifica Espanya entre les 20 primeres democràcies del món.

-I som un dels països europeus amb menys sentències condemnatòries al Tribunal Europeu de Drets Humans.

La Constitució de 1978, per cert, va ser aprovada amb el 88,54% dels vots a favor, la qual cosa és enorme, però és que a Catalunya va rebre més del 90% de suport.

Per això, amb fets i dades, permetin-me que corregeixi aquesta propaganda que difon el senyor Torra, perquè als nostres amics americans els agrada tenir dades i fets per asseverar les seves opinions.

A Espanya no hi ha presos polítics. No ho dic jo. Ho han dit els informes d’Amnistia Internacional i Human Rights Watch. Hi ha uns polítics que, malgrat haver estat reiteradament advertits pels seus propis serveis jurídics, van decidir retorçar el Reglament del Parlament i violar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la ConstitucióSi es permetés fer política fora de la llei, violant la llei, s’acabaria la democràcia. I per això actuen els jutges: per defensar la democràcia i l’Estat de Dret. Per això hi ha polítics a la presó: per haver violat les lleis.

Notícies relacionades

A Espanya, el Govern anterior es va veure obligat a aplicar l’article 155 de la Constitució, l’anomenat mecanisme de coerció que tenen totes les constitucions federals europees. Amb el recolzament del 80% del Senat, es va veure obligat a prendre mesures excepcionals. ¿Amb quin objecte? Simplement, retornar la legalitat a Catalunya. Amb el 155 es van aplicar les lleis catalanes per les institucions catalanes i es van convocar immediatament eleccions per a un nou Parlament català. És així com es van poder fer pagaments pendents, convocar places de feina, resoldre recursos, en fi, administrar una autonomia amb normalitat, ocupant-se dels problemes reals de la gent.

Senyor Torra, la seva petició d’autodeterminació no té eco en aquest escenari. Vostè ha de recordar que la majoria de la població catalana no vota a favor de posicions secessionistes. Respecti vostè la majoria, és un principi de la democràcia i governi per a tothom, no només per als seus. Perquè els catalans no independentistes resulta que existeixen, que són lliures i mereixen el seu respecte".

Temes:

Quim Torra